GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odgovorila sindikatima: Povećavamo plaće u skladu s mogućnostima

Vlada odgovorila sindikatima: Povećavamo plaće u skladu s mogućnostima
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2019 / 17:56
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Marko Milić uputio je pisani odgovor prosvjetnim sindikatima koji su u štrajku i koji traže obnovu dijaloga.

U odgovoru stoji da je ova Vlada otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Ističe i da nitko u Vladi, osobito premijer, nije krivo informiran te da su brojke lako utvrdive.

Nastavlja kako Vlada SDP-a u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju nije povećavala osnovicu plaće, smanjila je koeficijente, ukinula je božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada.

Zatim nabraja što je sve ova Vlada napravila u svom mandatu:

- povećala osnovicu plaće za 587 kuna (11,5%), a plaće su dodatno rasle i temeljem tri kruga poreznih rasterećenja koje smo proveli
- vratila regres i božićnicu za javne i državne službe za što je osigurano 550 milijuna kuna godišnje (samo MZO otprilike 225 milijuna kuna)
- povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje)
- povećala visinu dnevnice s 150 na 170, a potom nedavno i na 200 kn
- povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada
- zaključila GKU-ove za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (za što je osigurano 50 milijuna kuna na godišnjoj razini)
- samo u 2019. godini slijedom povećanja osnovice za 3%2B2% rebalansom za plaće osigurala otprilike 300 milijuna kn, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kn u sustavu znanosti i obrazovanja.

"Time smo od početka mandata pokazali i da držimo do digniteta i statusa svih zaposlenih u sustavu obrazovanja. Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za 11,5 posto, a Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. To je potvrda da vodimo i vodit ćemo i dalje politiku plaća na odgovoran, sistemski i cjelovit način, gledajući širu sliku.

Zahvaljujući zdravom gospodarskom rastu koji se više ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na poreznom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova osigurali smo u tri godine rast plaća, povećanje minimalca i rast mirovina.
Argumentacija koju imamo prilike čuti proteklih dana o tome da je uslijed toga što je proračun u suficitu, kao i što je proces izrade proračuna za 2020. godinu u tijeku ujedno i prigoda za vršiti pritisak na vladajuće za dodatno podizanje plaće pored svih dosadašnjih i predviđenih budućih povećanja, duboko je pogrešna i promašena te bi Hrvatsku vratila u politiku zaduživanja, a to bi onda dovelo do ponovnog pada kreditnog rejtinga, rasta kamata i posljedično ugrozilo daljnje povećanje plaća u narednim godinama. Taj scenarij nije povoljan ni za koga, zato smo ponudili najviše što je trenutno moguće, a jamči daljni rast plaća.

Tijekom posljednjih sastanaka, svjesni važnosti učitelja i obrazovanja za budućnost Hrvatske, Vlada je sindikatima u obrazovanju, unatoč tome što je granski kolektivni ugovor i dalje na snazi, ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine te nastavak razgovora o daljnjim povećanjima u nadolazećem razdoblju.

Smatramo to razumnom ponudom u postojećim okolnostima te stoga ne razumijemo potrebu za vašom odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka svega mjesec dana nakon početka školske godine", stoji u odgovoru Vlade sindikatima koji potpisuje glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Tagovi: plaće prosvjetara, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Interpol povukao potjernicu za Duškom Kneževićem
SLOBODAN
Interpol povukao potjernicu za Duškom Kneževićem
LONDON - Interpol je povukao potjernicu za crnogorskim biznismenom, predsednikom Atlas grupe, Duškom Kneževićem i izbrisao je iz sistema.
Milošević: Osuđujem sve ratne zločine, pogotovo one počinjene nad Hrvatima
OSUDA
Milošević: Osuđujem sve ratne zločine, pogotovo one počinjene nad Hrvatima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade iz SDSS-a Boris Milošević je u večerašnjem Dnevniku HRT-a osudio sve ratne zločine, a pogotovo one počinjene nad Hrvatima.
Plenković će posjetiti Varivode i odati poštovanje srpskim žrtvama
DOBAR POTEZ
Plenković će posjetiti Varivode i odati poštovanje srpskim žrtvama
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković otići će u Varivode i na taj način još jednom značajnom gestom nastaviti proces odavanja poštovanja svim žrtvama u ratu i osudu svih ratnih zločina neovisno o tome tko je za njih odgovoran.
Preminuo novinar i političar Milovan Šibl
IN MEMORIAM
Preminuo novinar i političar Milovan Šibl

ZAGREB - Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar informiranja te ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Milovan Šibl umro je u četvrtak u Zagrebu.

U BiH 262 novozaražena, u Sarajevu otkazuju sve planirane manifestacije
ZARAZA
U BiH 262 novozaražena, u Sarajevu otkazuju sve planirane manifestacije

SARAJEVO - Nova 262 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u četvrtak u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji dok se stanje sve više pogoršava u Sarajevu koje je već tjednima najveće žarište epidemije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE