GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada izbacila iz Znanstvenog savjeta petoricu stručnjaka koji su potpisali apel

Vlada izbacila iz Znanstvenog savjeta petoricu stručnjaka koji su potpisali apel
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 22:58
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković donio je odluku o izbacivanju iz vladinog Znanstvenog savjeta petorice znanstvenika, potpisnika pisma apela upućenog javnosti i Vladi Republike Hrvatske, Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana.

Tim potezom izbačena su tri epidemiologa te je sada u savjetu, kao epidemiolog, ostao samo Krunoslav Capak, neslužbeno doznaje Večernji list.

Ono što je interesantno, da potpisnici "spornog" apela već duže vrijeme traže od premijera Andreja Plenkovića da izbaci Gordana Lauca zbog njegovih kontradiktornih izjava glede pandemije Covida-19. Smjena članova Znanstvenog savjeta došla je u vrijeme kada je župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, za RTL Danas ponovno prokomentirao svoju raniju izjavu kako su odgovorni u državi svjesno lagali.

- Da li iz neznanja, da li iz politikantstva, ne ulazim u to, ali najsvježiji takav primjer neznanja ili nekih drugih razloga je gospodin Lauc neki dan. Gdje čovjek izgovara gluposti koje normalan čovjek ne može ni čuti, a kamoli izgovoriti. Njegova izjava da cjelokupna priča će polako stati, jer da na broj zaraženih koje imamo otprilike pet do deset puta, dakle uzmite prosječno sedam i pol je više zaraženih koji nisu evidentirani. Varaždinska županija danas ima deset i pol tisuća zaraženih, pomnožite to s polovicom toga što je on rekao, dakle to je negdje 78 000. 78 000 prema procjeni stručnjaka koji je član znanstvenog vijeća Vlade. Znanstvenik! Od 160000 građana županije, svaki drugi je zaražen. Dal se to vama čini sasvim glupim ili ekstremno glupim? - pitao je Čačić.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić poznat je po svojem kritičkom mišljenju koja frekventno iznosi javno, pa je tako nedavno bio kritičan i prema vladi i Znanstvenom savjetu.

- Nije problem u izoliranim izjavama kolege Lauca nego je problem Vlade RH koja tolerira takve izjave bez i jedne ozbiljne reakcije. Premijer Plenković preuzeo je takve savjete ignoriranja opasnosti virusa tijekom studenog što je dovelo do ove katastrofalne situacije sa širenjem COVIDa-19 u Hrvatskoj i veliki brojem umrlih. Osim toga postoje ozbiljne sumnje da je nekoliko članova Znanstvenog savjeta u sukobima interesa jer imaju svoje privatne firme, bolnice ili institut a nisu deklarirali sukob interese u diskusijama i savjetima - naveo je nedavno prof. Đikić za Večernji list rekavši kako na kraju želi samo naglasiti da uopće nema sukoba među znanstvenicima osobno kako se u medijima naglašava, nego je sukob interesa manjine (Radman, Lauc i Primorac) koji su prešli granicu onoga što se može nazvati “znanstvenom zbunjenošću” i prešlo na stranu lažnih podataka, iskrivljivanja zaključaka s raznim ciljevima.

Tagovi: Gordan Lauc, Andrej Plenković, Znanstveni savjet, Ivan Đikić, Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić, Igor Ruda
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE