GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 3.000 umirovljenika ostat će bez mjesta u domovima

Više od 3.000 umirovljenika ostat će bez mjesta u domovima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Novi Zakon o socijalnoj skrbi sadrži promjene koje bi mogle dovesti do toga da skoro 3000 umirovljenika ostane bez mjesta u obiteljskim domovima, upozoravaju iz udruge predstavnika obiteljskih domova, piše u petak Jutarnji list.

Iako se još prije mjesec dana najavljivalo donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, sasvim je izvjesno da će njegova primjena biti odgođena sve do kraja 2021. godine. Ministarstvo socijalne skrbi želi riješiti poslovanje i standard obiteljskih domova, koji su pod lupom javnosti od siječanjske tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero korisnika.

Zakon bi mogao donijeti nove probleme, smatraju vlasnici obiteljskih domova a pogotovo ih muči Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji je trenutno u javnoj raspravi.

"U RH je je oko 500 takvih obiteljskih domova i oni brinu o oko 10.000 osoba starije životne dobi. Ukoliko bi se Zakon u najavi i Pravilnik primijenili to bi značilo da bi na ulici završila jedna trećina tog broja", kažu predstavnice karlovačke udruge StarKA. Osnovali su je predstavnici obiteljskih domova Karlovačke županije a zasad okuplja predstavnike 35 od 40 domova.

"O zakonu znamo ono što smo imale priliku vidjeti u medijima i po tome je najavljeno da će maksimalni broj korisnika po domu biti 12 umjesto dosadašnjih 20. To konkretno znači da će od 675 ljudi smještenih u 40 obiteljskih domova Karlovačke županije njih točno 225 morati nekamo otići", kažu čelnice udruge StarKE.

U Ministarstvu su potvrdili odgodu donošenja zakona, navodeći da se njegovo stupanje na snagu može očekivati krajem sljedeće godine, ali također potvrđuju i da će on donijeti smanjenje maksimalnog broja korisnika u obiteljskim domovima.

Napominju da će se prijedlog odredbi novog Zakona o socijalnoj skrbi još razmatrati na predstojećem javnom savjetovanju radi konzultacija sa zainteresiranom javnošću.

U njihovoj je evidenciji u ovom trenutku registrirano 458 obiteljskih domova s kapacitetom od 10.826 mjesta, od čega je 430 s kapacitetom od 10.202 mjesta registrirano za pružanje usluga starijim osobama, piše Jutarnji list.

Tagovi: zakon o socijalnoj skrbi, starački domovi, domovi za starije
PROČITAJ I OVO
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
POTVRDA
Američki Senat potvrdio Bidenovu kandidatkinju za veleposlanicu u Ukrajini
WASHINGTON - Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine.
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
PORUKE
Karamarko: Uskoro će se znati točan iznos odštete koju će Hrvatska morati isplatiti MOL-u
ZAGREB - Bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik hrvatske Vlade Tomislav Karamarko osvrnuo se na presudu Visokog upravnog suda koja poništila odluku da se nalazio u sukobu interesa zbog čega je napustio dužnosti i kazao da će se šteta koja je nanesena Hrvatskoj možda mjeriti milijardama.
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
OTKRIĆA
MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
BEOGRAD - Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
PORUKE
Elon Musk neće više glasati za demokrate, okreće se republikancima
ZAGREB - Milijarder Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Tesle, rekao je u srijedu da je dosad glasao za demokrate, ali da će u budućnosti glasati za republikance.
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
TUŽAN EPILOG
Nenad Periš u suzama: Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio
ZAGREB - "Čekali smo vijest, čekali smo istinu i ta istina se na kraju pokazala takva kakva jest, bolna, nikakva, teška".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE