GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vilim Ribić vlasnik kuće vrijedne 2,8 milijuna kuna

Vilim Ribić vlasnik kuće vrijedne 2,8 milijuna kuna
KUĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti, posjeduje novoizgrađenu kuću u zagrebačkom naselju Gornje Vrapče površine 250 kvadrata, vrijednu 2,8 milijuna kuna.

Iako posjeduje kuću već pet godina, Ribić gotovo u svakom medijskom nastupu naglašava da je podstanar u sindikalnom stanu u centru Zagreba, u Kosirnikovoj ulici.

"Živim skromno u tome mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna", napisao je to o sebi prije 12 godina sindikalist Vilim Ribić, prenosi 24 sata.

I do prije dvije godine je živio u toj sindikalnoj nekretnini.

Danas, u 64. godini, još aktivni Ribić više nije u malom i mračnom stanu. Dapače. Izgradio si je u Zagrebu urbanu vilu kojoj prozori gledaju na jug i jamče puno svjetla. A kroz njih on vidi gotovo cijeli grad kao na dlanu, piše 24 sata.

Bilo je potpuno nepoznato da se Ribić kao čelnik Matice hrvatskih sindikata preselio u vilu na obroncima Medvednice, točnije u Gornjem Vrapču. Do nje vodi uska, asfaltirana cesta, dvorište mu jamči potpunu privatnost, a okružen je tek s kojom obiteljskom kućom...

I nije čudo da javnost ne zna za promjenu njegova stambenog statusa, jer Ribić o tome nije želio pričati ni kad su ga nazvali novinari 24 sata.

- Ta urbana vila je završena prije jedno tri-četiri godine i on se nedugo zatim uselio. Bilo nam je čudno tko gradi jer se otpočetka vidjelo da odskače po standardu, bili smo uvjereni da je neki bogati poduzetnik ili političar. A onda se uselio Ribić - kaže jedan od susjeda.

U ustanovi koju vodi, Ribić je promijenio adresu stanovanja i prijavio se na vilu u srpnju 2018. Na vanjskom portafonu nema njegova prezimena, a zemljišne knjige otkrivaju da se zemljište od 1285 četvornih metara još vodi kao oranica u vlasništvu Vilima Ribića. Zemljište je kupio na kraju 2014. godine, a onda potpisao i dodatni aneks. Mali, mračni stan od 40,5 četvornih metara u Kosirnikovoj ulici je Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja prodao sredinom prošle godine trećoj osobi. Njihov nekadašnji šef, a danas tajnik, više tamo ne živi.

Iako njegova nova kuća na Gornjem Vrapču nije upisana u zemljišne knjige niti katastar, Ribić je tražio i dobio dozvole za gradnju. Pitanje je da li je sve napravio u skladu sa zakonom, jer je uobičajeno upisati novi objekt u zemljišne knjige, a u katastar je i zakonska obveza.

Kako je za 24 sata objasnio jedan stručnjak koji se godinama bavi projektiranjem, kad netko ne upiše novoizgrađenu nekretninu, obično postoji neka vrsta problema s građevinom, od toga da je sagrađena drugačija nego što je odobreno, nije u skladu s prostornim planovima, nema riješene imovinske pravne odnose... Ali ostavlja i mogućnost da vlasnik samo nije htio upisati nekretninu. Iako naglašava da je to potpuno neuobičajeno. Na kraju, sve okolne kuće su uredno upisane s površinom u katastar, ali je Ribićeva vila i dalje oranica.

Novinari 24 sata htjeli su pitati i dugovječnog sindikalnog vođu sve te nejasnoće. Kako se odlučio preseliti, otkud mu novac za tako veliku investiciju, zašto nije upisao objekt u katastar i zemljišne knjige. Javio se ljubazno i raspoložen za razgovor. Ali kad su novinari 24 sata spomenuli temu razgovora, raspoloženje se promijenilo.

- Gospodine, nemojte me takve stvari pitati. Razgovor je završen - poručio je kad su mu novinari 24 sata rekli zovu u vezi nekretnine na Gornjem Vrapču.

- Zašto? - pitali su ga.

- Zato što ste vi zlonamjerni - odmah je rekao.

Rekli su mu da nisu, nego ga zovu pitati o nekretnini, ali nije se dao.

- To vi nemate ništa s time. Doviđenja - još je jednom kratko poručio prije prekida veze.

Investicija je svakako privatna, ali je Ribić u javnom životu kao istaknuti sindikalist već dulje od 30 godina. I za sebe je uvijek dosad isticao da živi skromno.

U jednom intervjuu prije osam godina je, primjerice, rekao da živi "gotovo monaški ili fratarski" jer nema nikakve imovine. O svojoj plaći je uvijek nerado pričao, ali je prije skoro devet godina rekao da je ona oko 13.000 kuna neto. U međuvremenu je sigurno porasla.

Tagovi: Vilim Rinić, kuća, Ribićeva kuća, Gornje Vrapče, Matica hrvatskih sindikata
PROČITAJ I OVO
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE