GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vidoševiću nepravomoćno osam godina zatvora zbog izvlačenja novca iz HGK

Vidoševiću nepravomoćno osam godina zatvora zbog izvlačenja novca iz HGK
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2021 / 14:09
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Zbog izvlačenja 35.5 milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u tzv. aferi Remorker na osam godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je nepravomoćno osuđen bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Vidošević je, uz izvlačenje novca iz HGK, proglašen krivim i zbog kupovine skulptura novcem HGK te za kupnju bagera novcem Kraša. S obzirom da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Svih četvero okrivljenika došli su na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

fotografija: Goran Stanzl, Pixsell

Tagovi: Nadan Vidošević, afera Remorker, Zdeaka Peternel, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE