GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija dosegla cilj o 100.000 testova u danu

Velika Britanija dosegla cilj o 100.000 testova u danu
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 21:14
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Britanska vlada u petak je izrazila zadovoljstvo što je snažno povećala broj testiranja na covid-19 i dosegla ciljanu brojku od 100.000 u danu.

Kritizirana zbog kasnog uvođenja mjera izolacije i nedovoljnog testiranja, britanska vlada bila je pod pritiskom da dosegne cilj 100.000 testiranja na dan, koji si je zadala postići krajem travnja.

Vlasti su tada testirale nekih desetak tisuća na dan i bile su daleko od tog cilja.

"Ukupno je jučer (četvrtak), posljednjeg dana travnja bilo 122.347" testova, istaknuo je ministar zdravstva Matt Hancock na konferenciji za tisak.

"Znam da je to bio hrabar cilj, no bio nam je potreban ambiciozan cilj jer je detekcija virusa važna za oporavak Velike Britanije", rekao je.

Britanska vlada je u početku odabrala strategiju testiranja samo za najkritičnije slučajeve i za medicinsko osoblje koje liječi upravo zaražene covidom, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da testira što je više moguće.

Testiranja su se zatim proširila na izložene radnike kao što su policajci i nastavnici, štićenici i zaposlenici umirovljeničkih domova te na osobe starije od 65 godina i radnike koji imaju simptome.

U petak je u Ujedinjenoj Kraljevini bilo 739 novih smrti izazvanih covidom, što je porast u odnosu na dan ranije i ukupno je epidemija uzela 27.510 života. U broj žrtava sada su uključene i smrti u domovima za starije i nemoćne, rekao je ministar Hancock.

S preko 27.000 umrlih, Velika Britanija druga je u Europi po broju žrtava koronavirusa.

Broj službeno zaraženih iznosi 177.454, rekao je Hancock.

Premijer Boris Johnson, koji je sam prebolio covid-19, rekao je u četvrtak da je Velika Britanija prešla "vrhunac" epidemije i da je sada u silaznoj putanji.

Pod pritiskom da predstavi strategiju izlaska stanovništva iz izolacije, u vrijeme kada neke države počinju ublažavati ograničenja Johnson je obećao predstaviti plan idući tjedan.

Upitan mogu li se planirati obiteljska okupljanja i praznici krajem ljeta, Hancock je odgovorio da je za to "prerano" i da mu "je žao što mora tako odgovoriti".

Spomenuo je pet uvjeta koje je vlada zacrtala da moraju biti ispunjeni prije nego što stupe na snagu mjere popuštanja.

Kazao je da vlada ima kapacitete za detekciju i da će se njima koristiti za intenzivno praćenje kontakata zaraženih osoba.

Dvije studije koje je u petak objavio Nacionalni statistički zavod te Institut za fiskalne studije pokazale su da koronavirus dvaput više ubija u siromašnim četvrtima Engleske te više pripadnike etničkih manjina nego bijelce.

"To nas zabrinjava i proučavamo to", rekao je ministar Matt Hancock.

Tagovi: Velika Britanija, koronavirus u Velikoj Britaniji, Matt Hancock, testovi na koronavirus
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE