GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velik porast pucnjava u američkim školama u pandemiji

Velik porast pucnjava u američkim školama u pandemiji
TUŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2022 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sve je više pokazatelja da stres i izazovi pandemije pogoršavaju oružano nasilje u američkim školama. Znanstvenici koji proučavaju ovaj fenomen brinu se da će se stanje samo pogoršavati.

Devetnaestogodišnji bivši učenik ustrijeljen je nakon srednjoškolske košarkaške utakmice prije tjedan dana u Beloitu (Wisconsin), dok su u prošli ponedjeljak tri tinejdžera hospitalizirana nakon pucnjave ispred srednje škole Chaparral u Las Vegasu. U utorak je pet tinejdžerica ranjeno hicem iz pištolja ispred srednje škole Rufus King u Milwaukeeju. Također u utorak, jedan učenik je ubijen, a došlo je do još jedne pucnjave ispred South Education Centra u Minneaopolisu.

Jedino su u potonjem slučaju osumnjičeni uhićeni - dva učenika iz te škole.

U školskoj godini 2021./2022. zabilježena je 141 pucnjava na kampusima, najviše u posljednjih deset godina prema organizaciji Everytown for Gun Safety.

Problemi koji su prethodili pandemiji - poput nejednakosti i neadekvatnih resursa - pogoršali su se u pandemiji pa polovica učitelja kaže da želi dati otkaz ili prijevremeno otići u mirovinu, prema nedavnim istraživanjima sindikata Nacionalno obrazovno udruženje.

To znači da je sve manje odraslih, a taj će se trend nastaviti, povezanih s učenicima koji mogu prepoznati znakove razvoja nasilničkog ponašanja.

"Djeca ulaze u sustav koji je jako oslabljen", kazao je Ron Avi Astor, stručnjak za nasilje u školama sa sveučilišta UCLA.

"Vidjet ćemo različite oblike oružanog i nasilja općenito. Nalazimo se u situaciji koja će se samo pogoršavati", dodao je.

Astor je rekao da više čimbenika uzrokuje porast nasilja, uključujući pandemiju, porast nasilja općenito i propadanje obiteljskih struktura.

Sve je to stvorilo "cunami" problema s mentalnim zdravljem u školama, kaže Astor.

Problemi su sve veći jer učitelji i vodstvo škola nisu dovoljno opremljeni da se nose s njima zbog sindroma izgaranja, nestotatnog broja radnika i bolesti.

Problem nije nužno premalo financiranja, kaže Astor, već nedostatak ljudskog kapitala -- učitelja, stručnjaka i osoblja koje bi moglo pomoći u razrješavanju krize zbog nasilja.

Više pištolja zbog prekinute rutine

Katherine Schweit, umirovljena specijalna agentica FBI-a i autorica knjige "Zaustavite ubojstva" ("Stop the Killing") objavljene prošle godine, rekla je da je još jedan ključni čimbenik nasilja poremećen, u odnosu na ranije, raspored aktivnosti roditelja.

To znači manje nadzora i manje predvidljive rutine za djecu, što roditeljima, učiteljima i drugima još više otežava uočavanje znakova upozorenja.

"Jedna od stvari na koje se usredotočujemo kada govorimo o sprječavanju pucnjave je promjena u nečijoj rutini koja bi nam mogla ukazivati na to da je osoba na putu prema nasilju", kazala je Schweit.

"Ali tko ima rutinu ovih dana? Nitko", dodala je.

Dostupnost oružja je drugi faktor, napominje Jillian Peterson, profesorica kriminologije na Sveučilištu Hamline i sukreatorica istraživačkog centra za proučavanje nasislja.

U prošloj godini svakoga je mjeseca zabilježen novi rekord po pitanju prodaje oružja. Peterson kaže da previše tog oružja nije osigurano od djece u domovima.

Jedna od najvažnijih stvari koje škole trenutno mogu učiniti je kreirati sustave i timove za odgovor na krizne situacije kako bi učenici i nastavnici mogli prijaviti svoje zabrinutosti u vezi s određenim učenicima, smatra Peterson.

Te bi se informacije mogle prenijeti obučenima za procjenu razine prijetnje.

Peterson drži da je nemoguće točno odrediti uzrok porasta nasilja, ali napominje da se znanstvenici slažu kako je smanjenje školskih aktivnosti tome značajno pridonijelo.

"Znamo da mnoge stvari koje su spriječile nasilje, kao što su izvanškolske aktivnosti i sport još uvijek ne funkcioniraju u mnogim mjestima", rekla je.

"Pandemija nam je pokazala da su škole puno više od obrazovnih ustanova. One održavaju društvo i pomažu našoj djeci na mnoge načine - od mentalnog zdravlja do fizičkog zdravlja i sigurnog izvora hrane. To smo izgubili", dodala je.

Tagovi: pucnjave u američkim školama, psihičke posljedice pandemije
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE