GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uživanje kokaina u Zagrebu u stalnom porastu

Uživanje kokaina u Zagrebu u stalnom porastu
DROGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2018 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje novih i intravenoznih ovisnika o heroinu, no zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom je porastu, istaknuto je na stručnom skupu kojim je u utorak u Ministarstvu zdravstva obilježeno 40 godina rada nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama.

Tijekom 2016. u zdravstvenom je sustavu u Hrvatskoj bilo liječeno 7106 osoba, od kojih su 5953 bila opijatska ovisnika. Udio opijatskih ovisnika u ukupnom broju liječenih sličan je kao i prijašnjih godina i iznosi – 83,8 posto, pokazuju podatci registra ovisnika predstavljeni na stručnom skupu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Skup su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga i Ministarstvo zdravstva.

Na njemu su izneseni i podaci Ministarstva unutarnjih poslova, po kojima je u 2016. u Hrvatskoj ukupno zabilježeno rekordnih 11.105 zapljena svih vrsta droga, što je 24,46 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U sedam županija broj ovisnika je viši od prosjeka Hrvatske. Riječ je o Istarskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, navodi se u izvješću Sustav suzbijanja zlouporabe droga u RH, koje je izradio vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga.

Izvješće je predstavio Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda, upozorivši na prijetnju koju donose sintetički lijekovi, uključujući stimulanse, nove psihoaktivne droge te drugi lijekovi koji se pojavljuju na tržištu.

Iznio je i podatak da je Europski sustav ranog upozoravanja proteklih godina zamijetio pojavu novih sintetičkih katinona i sintetskih kanabinoida koji zajedno čine više od 80 posto zapljena novih droga u 2016. godini.

Na skupu su predstavljeni i rezultati analiza Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) po kojemu je u razdoblju od 2011. do 2017. godine zlouporaba kokaina u Zagrebu u stalnom porastu.

Izvješće u 2017. bazirano na analizi otpadnih voda pokazala je kako je dnevna potrošnja kokaina u Zagrebu u posljednjih godinu dana porasla sa 162,3 miligrama na 216,3 miligrama na tisuću stanovnika.

Riječ je o rezultatima najopsežnije analize otpadnih voda koju EMCDDA provodi u 56 gradova iz 19 zemalja na četiri vrsta droge – kokain, amfetamin, metamfetamin i ecstasy.

Tagovi: kokain, heroin, potrošnja droga, droge, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Vučić: Pomirenje želimo, ali poniženje nikada
PORUKE
Vučić: Pomirenje želimo, ali poniženje nikada
SREMSKA RAČA - Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske dece, ne pristajemo na takvo poniženje, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju 25. godina "Oluje", poručivši pomirenje - da, ali poniženje - nikada.
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
TRAGEDIJA
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
BEJRUT - U iznimno jakoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 30 ljudi, a preko tri tisuće je ranjeno, rekao je libanonski ministar zdravstva.
Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji
SRAMOTNO
Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji
BEOGRAD - Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je narodni poslanik Srbije. Andrić je, pre potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamenik predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.
Milanović: Ova odlikovanja su naš dug časti
ODLIKOVANJA
Milanović: Ova odlikovanja su naš dug časti
KNIN - Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa 'Marko Babić' i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je u utorak obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Gotovina: Nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno
JASNA PORUKA
Gotovina: Nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno
KNIN - Ante Gotovina, umirovljeni general pukovnik, održao je u utorak navečer u Kninu govor kao uvod ceremoniji na kojoj će predsjednik Zoran Milanović podijeliti odlikovanja umirovljenim generalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE