GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usvojeno Sokolovo Izvješće u kojemu se poziva na smanjenje nejednakosti u zdravstvu upotrebom kohezijskih fondova

Usvojeno Sokolovo Izvješće u kojemu se poziva na smanjenje nejednakosti u zdravstvu upotrebom kohezijskih fondova
EU PARLAMENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2022 / 16:22
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta u Bruxellesu usvojeno je Izvješće zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola na temu „Kohezijska politika kao instrument za smanjenje nejednakosti u zdravstvu i povećanje prekogranične zdravstvene suradnje“. Izvješće je usvojeno velikom većinom glasova u Odboru, s 35 glasova za, 2 protiv i 3 suzdržana.

„Postoji očiti problem nejednakog pristupa zdravstvenoj skrbi u EU koji može imati znatne socioekonomske posljedice. Sve lošije zdravstveno stanje stanovništva koje je posljedica nemogućnosti pristupa zdravstvenoj skrbi može uzrokovati znatne gospodarske gubitke jer manji broj ljudi može ostati ekonomski aktivan“ – naglasio je zastupnik Sokol.

„Činjenica je da i dalje postoje razlike između slabije razvijenih regija i onih razvijenijih u smislu važnih zdravstvenih pokazatelja te bi se stoga u najvećoj mogućoj mjeri trebali koristiti svi instrumenti EU-a kojima je cilj smanjiti te razlike, a upravo je kohezijska politika u tome ključna“ – nastavio je zastupnik Sokol.

„U Izvješću sam se usredotočio na mogućnosti povećanja učinka fondova kohezijske politike s ciljem smanjenja nejednakosti u kvaliteti zdravstvene zaštite u EU te naglašavam važnost nastavka izgradnje sveobuhvatne zdravstvene infrastrukture i smanjenja postojećih nejednakosti u najvećoj mogućoj mjeri. Kohezijska politika može znatno doprinijeti izgradnji zdravstvene infrastrukture u svim dijelovima Unije, tako i u Hrvatskoj, a posebno u manje razvijenim regijama i područjima, da bi se diljem Europe stvorili otporni zdravstveni sustavi kojima se može odgovoriti na trenutačne i buduće izazove“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Ruralna, planinska i udaljena područja, ali i otoci konstantno se suočavaju s depopulacijom, kao i nedostatkom zdravstvene radne snage u odnosu na urbane sredine te je rješavanje ovog problema veoma važno za cijelu Europu.

„U Izvješću sam se također osvrnuo i na zdravstvene djelatnike koji su ključni čimbenik zdravstvenih sustava te sam istaknuo da se uz pomoć sredstava kohezijske politike pokuša smanjiti njihov nedostatak u ruralnim područjima i na otocima te da ih se motivira da ondje počnu ili nastave obavljati svoju djelatnost. U tom kontekstu, posebno su bitna ulaganja u visoko obrazovanje pomoću Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), poput financiranja specijalizacija i podspecijalizacija radne snage u zdravstvu u zemljama i regijama koje se suočavaju s odljevom mozgova, poput Hrvatske“ – naglasio je zastupnik Sokol.

Kao još jednu opciju rješavanja problema nejednakosti u pružanju zdravstvene skrbi Sokol u Izvješću ističe i potrebu za razvojem specijaliziranih centara izvrsnosti za određene bolesti koji bi bili ravnomjerno raspoređeni širom cijelog teritorija EU.

“Države članice i regije trebale bi u sklopu novog programskog razdoblja 2021. – 2027. nastojati mobilizirati što veći iznos sredstava u okviru strukturnih fondova za ispunjavanje svojih potreba da bi zajamčile učinkovitu zdravstvenu skrb, ulaganja u infrastrukturu, posebno u slabije razvijenim i ruralnim područjima, promicale zdravlje i prevenciju bolesti te e-zdravstvo” – zaključio je zastupnik Sokol.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE