GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK seli u bivšu zgradu Badela

USKOK seli u bivšu zgradu Badela
SELIDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2019 / 09:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Svi djelatnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) od 1. listopada počinju s radom na novoj adresi, i to u upravnoj zgradi Badela 1862 u Vlaškoj 116, doznaje Jutarnji list.

Ukupno 113 djelatnika USKOK-a preselit će se iz dosadašnjih ureda u Gajevoj ulici 30, koji su u vlasništvu države, u nove urede u vlasništvu Badela. Za to će godišnje plaćati više od 1,8 milijuna kuna s PDV-om, a u tri godine najma, koliko će trajati ugovor, država će za nove prostore USKOK-a preko Ministarstva pravosuđa platiti 5,4 milijuna kuna Badelu.

Ministarstvo pravosuđa na svojim je web stranicama 1. lipnja objavilo poziv za iskaz interesa za davanje u zakup poslovnih prostora za potrebe pravosudnih tijela u Zagrebu, no, tvrde, od dvije ponude koje su dobili, nijedna nije odgovarala površinom, lokacijom, tehničkim uvjetima i cijenom. Nisu nam rekli o kojim je ponudama riječ. A budući da Ministarstvo državne imovine nema toliki uredski prostor u vlasništvu države u koji bi se mogli smjestiti djelatnici USKOK-a, iz tog su Ministarstva 5. rujna Ministarstvu pravosuđa dali suglasnost za zaključenje ugovora o zakupu s tvrtkom Badel 1862.

Badel se pak, kažu nam neslužbeno u Ministarstvu pravosuđa, nakon što je već javni poziv bio dovršen i nakon što dvije pristigle ponude nisu zadovoljile, naknadno javio te u izravnom kontaktu iskazao interes za davanje svoje zgrade u zakup.

Tvrtka Badel je nakon predstečajne nagodbe i procesa dokapitalizacije završila u većinskom, 84-postotnom vlasništvu Meteor grupe - Labud d.o.o., a država je ostala u Badelu s manjim udjelom od oko 13 posto. Meteor grupa u suvlasništvu je poznatog poduzetnika i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Đakova Ante Raspudića, koji je na čelu grada bio kratko od studenoga 2008. do ožujka 2009., no šef đakovačkog HDZ-a bio je sve do 2014. kada je na stranačkim izborima doživio poraz i povukao se iz visoke politike.

Sada će se djelatnici USKOK-a iz Gajeve 30 - u kojoj su djelovali u 639 četvornih metara uredskog prostora od kojih je, kako tvrde u Ministarstvu pravosuđa, radnog prostora samo 426 četvornih metara, i koji su dijelili s djelatnicima Državnog odvjetništva (DORH) čiji pak djelatnici ostaju u Gajevoj - preseliti u čak ukupno 2173 četvorna metra uredskog prostora, odnosno u upravnu zgradu koja se prostire na četiri etaže (podrum, prizemlje, prvi kat i potkrovlje), ima dvorište s 26 parkirnih mjesta, od toga tri natkrivena, i industrijsko dvorište veće od 1900 četvornih metara. Poslovni prostor, prema ugovoru koji će se sklopiti s Badelom 1862, zakupit će se po cijeni od devet eura po četvornome metru mjesečno, što ukupno iznosi više od 19.500 eura s PDV-om. Parking će plaćati mjesečno 40 eura po jednom parkirnom mjestu, odnosno 1040 eura mjesečno s PDV-om. Prema uvjetima iz ugovora, Ministarstvo pravosuđa će samo snositi i sve druge troškove uredskih prostora, od komunalne naknade, troškova struje, vode, čistoće, čišćenja prostora, sitnije popravke, čišćenje snijega, servis klime, kotlovnice i protupožarnih aparata do troška spomeničke rente i svih ostalih troškova koji budu nastali. Badel će, pak, snositi troškove investicijskog održavanja poslovnih prostora, a Ministarstvo pravosuđa će osigurati sredstva u proračunu za cijelo vrijeme trajanja ugovora o zakupu, počevši od ovog 1. listopada do 30. rujna 2022. godine.

Užasni uvjeti

Iz Ministarstva pravosuđa kažu nam kako su kod podnošenja zahtjeva Ministarstvu državne imovine za izdavanje suglasnosti na zakup, kao i uvijek, napomenuli kako se zakup traži ako Ministarstvo državne imovine nema na raspolaganju odgovarajući poslovni prostor u vlasništvu države.

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta smješten je u zgradi u vlasništvu RH u Zagrebu, na adresi Gajeva 30a, gdje koristi 639 metara četvornih, od čega samo 426 četvornih metara radnog prostora, što je nedostatno i neadekvatno. Stoga je USKOK 2015. te ponovno 2018. uputio Ministarstvu pravosuđa zahtjev za osiguranje odgovarajućeg poslovnog prostora", kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Poznato je, naime, da se krajem 2015. tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Saboru požalio na užasne uvjete u kojima rade djelatnici DORH-a i USKOK-a. Cvitan je tada iznio podatke da postoji manjak ljudi, da im nedostaje prostora, da su spisi po podu te da ljudi kleče i na koljenima podcrtavaju dokumente.

"Novi poslovni prostor, odnosno zgradu Badela, koristit će samo djelatnici USKOK-a. Prema očitovanju USKOK-a, zgrada Badela u potpunosti odgovara njihovim zahtjevima i potrebama. Investicijsko održavanje je obaveza zakupodavca, a korisnik je u obavezi tekućeg održavanja. Zgrada je u potpunosti opremljena namještajem i opremom tehničke zaštite, u što su uključeni videonadzor i kontrola pristupa, te ima parkirna mjesta", poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Tagovi: USKOK, Badel 1862
PROČITAJ I OVO
Vučić: Pomirenje želimo, ali poniženje nikada
PORUKE
Vučić: Pomirenje želimo, ali poniženje nikada
SREMSKA RAČA - Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske dece, ne pristajemo na takvo poniženje, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju 25. godina "Oluje", poručivši pomirenje - da, ali poniženje - nikada.
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
TRAGEDIJA
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih u strahovitoj eksploziji u Bejrutu (VIDEO)
BEJRUT - U iznimno jakoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 30 ljudi, a preko tri tisuće je ranjeno, rekao je libanonski ministar zdravstva.
Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji
SRAMOTNO
Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji
BEOGRAD - Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je narodni poslanik Srbije. Andrić je, pre potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamenik predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.
Milanović: Ova odlikovanja su naš dug časti
ODLIKOVANJA
Milanović: Ova odlikovanja su naš dug časti
KNIN - Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa 'Marko Babić' i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je u utorak obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Gotovina: Nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno
JASNA PORUKA
Gotovina: Nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno
KNIN - Ante Gotovina, umirovljeni general pukovnik, održao je u utorak navečer u Kninu govor kao uvod ceremoniji na kojoj će predsjednik Zoran Milanović podijeliti odlikovanja umirovljenim generalima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE