GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK potvrdio: Provjeravamo Mamićeve tvrdnje o podmićivanju šefa Vrhovnog suda

USKOK potvrdio: Provjeravamo Mamićeve tvrdnje o podmićivanju šefa Vrhovnog suda
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 19:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala oglasio se nakon što je pravomoćno osuđeni bjegunac Zdravko Mamić rekao da je podmićivao suce.

Mamić je danas na press-konferenciji u Mostaru rekao da je podmićivao Sessu i da je sucima iz Osijeka dao 500.000 eura.

"Prije svega ističemo da državno odvjetništvo uvijek i bez odgode poduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje kada postoje osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti", navodi USKOK u priopćenju.

"Potvrđujemo da je Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku. USKOK je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku", navodi se u priopćenju.

"Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Ovo nije moj show, ovo nije kleveta. Rekao sam i ponavljam da sam spreman se staviti na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude. Čuveno smjenjivanje suca Ježeka, Sessa je obrazložio da previše revno izvršava zadatke. Neka se time bavi SOA. Sessa je otimač novca građanima", rekao je Mamić.

"Da li ćemo podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom, ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Vijeća koji su mi potvrdili optužnicu. Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu", tvrdi.

"Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool. U loži u Maksimiru mi je rečeno da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi pričati sa mnom. Rekao mi je da me žele upoznati suci koji će mi suditi. Mi smo se izubijali od alkohola, družili se satima. Moj sat je primio jedan sudac i odnio ga u Osijek. To je sat od 20 i nešto hiljada eura. Taj je sat kod mene sad. Kad sam došao na sud, potražio me taj Ljubo Pribić u panici i vratio mi sat iz straha jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata", tvrdi Mamić. "Slao sam i vino gospodi", dodaje.

"Spreman sam ići na detektor laži", rekao je Mamić koji je slične optužbe na račun Sesse prvi put iznio prije gotovo dvije godine kada ga je također nazvao korumpiranim i pokvarenim te rekao da su bili intimni i da jedino seksa nije bilo među njima.

O Mamićevim optužbama danas se oglasio i HDZ-ov ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Riječ je o teškim i ozbiljnim optužbama na račun niza sudaca ovdje u RH. Ja očekujem i njihovo očitovanje, ali i reakcije nadležnih tijela da utvrde jesu li te optužbe koje su danas iznesene utemeljene i da sukladno tome pokrenu određene procedure. Jesu ozbiljne optužbe, ali vjerujem da će DORH i USKOK reagirati u ovoj situaciji", kazao je ministar Malenica.

Na pitanje vjeruje li u te optužbe Malenica je odgovorio: "Meni je teško vjerovati to u ovom trenutku, međutim, tu su nadležna tijela koja trebaju ispitati te optužbe i postupiti temeljem propisa. Svi suci su položili prisegu za časno i pošteno obavljanje sudačke dužnosti, zato očekujem od nadležnih tijela, ne samo od DORH-a nego i od Državnog sudbenog vijeća, da reagiraju."

Fotografija: Denis Kapetanović, Pixsell

Tagovi: Zdravko Mamić, USKOK, Ivan Malenica, Dinamo, Đuro Sessa, Vrhovni sud RH, Zvonko Vekić, Darko Krušlin, Davor Mitrović, Mario Mamić, Nikky Vuksan, Mario Vrabac, Damir Vrbanović, Zoran mamić, Veljko Miljević
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE