GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskok podignuo optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i ostalih u aferi Janaf

Uskok podignuo optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i ostalih u aferi Janaf
AFERA JANAF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uskok je podignuo optužnicu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i šestorice suokrivljenika, među kojima je i poduzetnik Krešo Petek kojeg se tereti da je Kovačeviću dao preko šest milijuna kuna kako bi mu osigurao poslove s tim javnim poduzećem.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da su optužnicom, uz Kovačevića i Peteka, obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

Uskok ističe da su sedmorica okrivljenika iz afere Janaf optužena zbog primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Tužiteljstvo je preciziralo kako se Peteka tereti da je od srpnja 2019. do 17. rujna 2020., dogovorio s Kovačevićem, Zorićem i Vrbancom kako će im periodički isplaćivati novčanu nagradu u zamjenu za osiguravanje poslova s Janafom. Uskok navodi da je Petek u više navrata predao Kovačeviću 6,2 milijuna kuna, Zoriću 550.000 kuna, a Vrbancu 600.000 kuna u gotovini, dok su Janafovi čelnici poduzimali sve kako bi Petekovoj tvrtki osiguravali dobivanje onih poslova za koje je bio zainteresiran.

Uskok: Kovačević osigurao Peteku poslove vrijedne 64,4 milijuna kuna

Uskok ističe da je Kovačević uvrštavao investicije za koje je Petek bio zainteresiran u plan investicija Janafa, dok su Zorić i Vrbanc ustupali Peteku tehničke specifikacije znatno prije nego što je dokumentacija postala dostupna ostalim ponuditeljima.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Petekove ponude su odabirane kao jedine ili najpovoljnije, a u jednom postupku nabave su Petek i Sablić tehničku specifikaciju prilagodili posebnim kompetencijama i referencama njihovih tvrtki.

Na taj način su Kovačević, Zorić i Vrbanc osigurali Petekovoj tvrtki prednost u procesima nabave i osigurali poslove vrijedne 64,4 milijuna kuna, za što im je Petek isplatio nagrade u gotovini.

Kovačevića se tereti i da je, od ožujka 2012. do 17. rujna 2020., u namještenom natječaju osigurao tvrtki Ivana Širića dodjelu niza informatičkih poslova vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, prepuštao Širiću kreiranje tehničke dokumentacije i odabir uvjeta tehničke i stručne sposobnosti, kao i odabir tvrtki kojima će se dostaviti pozivi za podnošenje ponuda.

Osim toga, Kovačevića se tereti da je, od rujna 2018. do svibnja 2020., osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4,1 milijun kuna.

Kovačević je, tvrdi Uskok, Širićevoj tvrtki i njegovim partnerima osigurao dodjeljivanje poslova u vrijednosti od 30 milijuna kuna, za što mu je Širić kao protuuslugu platio kupoprodajnu cijenu njegovih nekretnina, automobila te višegodišnji najam osobnog vozila.

Vatroslava Sablića tereti se da je poticao Vrbanca da prilagodi javnu nabavu čime je njegovoj tvrtki "dodijeljena nabava IT usluga" u vrijednosti od 5.86 milijuna kuna.

Obustavljena istraga protiv Kovačevića za pranje novca

Uskok ističe da je u optužnici predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od Zorića i Vrbanca, dok je u odnosu na Kovačevića predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Tužiteljstvo nadodaje da je u odnosu na Kovačevića i još jednu osobu obustavljena istraga zbog sumnje za poticanje na pranje novca i pranje novca. Međutim, Uskok je u odnosu na tu osobu inicirao pokretanje postupka utvrđivanja nerazmjera između zakonitih izvora prihoda i stjecanja imovine pred Poreznom upravom.

Drugookrivljeni Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragom obuhvaćen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Tagovi: afera Janaf, Dragan Kovačević, Krešo Petek, Mirela Alerić, Vladimir Vrbanc, Vlado Zorić, Vatroslav Sablić, Ivan Širić, Edo Seifried
PROČITAJ I OVO
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
SULUDO
Laserskim zrakama ometao let zrakoplova na zadarskom području
ZAGREB - Nakon što je na zadarskom području laserskim zrakama namjerno ometao let zrakoplova i tako ozbiljno ugrozio sigurnost leta i izazvao opasnost za ljude i imovinu, u petak je pritvoren 55-godišnjak.
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
PREDSJEDNIK
Milanović: Predstavnici Hrvata u BiH će sami odlučiti s kim će i kako
MOSTAR - Predsjednik Zoran Milanović uručio je u subotu u Čitluku odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene Gavran 2 i pri tome najavio nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost.
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
MEDIJI
CNN: Xi Jinping priznao frustriranost u Kini zbog covid mjera
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping priznao je postojanje frustracije u njegovoj zemlji zbog beskompromisne strategije Pekinga u borbi protiv Covida-19, rekao je danas za CNN dužnosnik Europske unije koji je želio ostati anoniman.
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
POSKUPLJENJA
Domovi za starije sljedeće godine skuplji barem 20 posto
ZAGREB - Većina ustanova već je u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.
Peking i Shenzhen ublažili covid mjere
UBLAŽAVANJE
Peking i Shenzhen ublažili covid mjere
PEKING - Stanovnici Pekinga s olakšanjem su dočekali uklanjanje kućica za testiranje na Covid-19, a i Shenzhen slijedi druge gradove u najavi da više neće zahtijevati od putnika da predoče svoje rezultate testiranja kako bi putovali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE