GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK podigao optužnicu protiv Matije Posavca

USKOK podigao optužnicu protiv Matije Posavca
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Jedan od optuženih je i Matija Posavec, župan Međimurske županije koji je dao ostavku nakon uhićenja, a poslije je ponovno pobijedio na izborima.

Priopćenje USKOK-a čitajte u nastavku:

“Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu, kao župan Međimurske županije poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje II. okr. na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije za što je prethodno od njega primio mito”, navode u USKOK-u.

Naime, mandat II. okr. u navedenom tijelu istjecao je u srpnju 2021. godine, pa je II. okr. znajući da I. okr. kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije i njezinih radnih tijela, u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore u toj županiji na kojim izborima je I. okr. bio kandidat za župana u novom mandatu, 6. svibnja 2021. zatražio od I. okr. da mu, u slučaju da bude ponovo izabran za župana, osigura ponovno imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a.

Kao nagradu za poduzimanje tih radnji II. okr. je I. okr. dao 10.000,00 kuna, koje je on primio i prihvatio navedeno traženje.

Nakon što je I. okr. ponovno izabran za župana, koristeći okolnosti da je u lipnju 2021. godine održana konstituirajuća sjednica Skupštine u kojoj apsolutnu većinu imaju vijećnici izabrani s njegove kandidacijske liste kao i okolnost da većinu članova Odbora za izbor i imenovanja čine vijećnici izabrani s navedene liste, radi realizacije dogovorenog ishodio je da se na dnevni red sjednice Skupštine održane u srpnju 2021. godine uvrsti prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća ŽUC-a, te da navedeni Odbor predloži II. okr. za člana upravnog vijeća ŽUC-a. Taj prijedlog je Skupština usvojila i donijela Odluku kojom je , između ostalih, II. okr. imenovan za člana tog upravnog vijeća.

Nadalje se I. okr. tereti da je od 29. ožujka 2021. do 28. travnja 2021. u Čakovcu, koristeći autoritet župana, zatražio od III. okr. pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske Županije da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, iako je znao da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet stručnog znanja bio propisan takav stupanj stručne spreme.

Na to je III. okr. pristao te je poduzeo radnje u svrhu izmjena i dopuna tog Pravilnika koje je potpisao I. okr., a kojima je sistematizirano novo radno mjesto prilagođeno stupnju stručne spreme osobe koju je trebalo zaposliti. Nakon toga je III. okr. raspisao javni natječaj za prijam u službu vježbenika na navedeno radno mjesto te je tijekom provedbe predmetnog natječaja, a kako bi toj osobi osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju, omogućio joj uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja. Zatim je po provedenom natječajnom postupku donio rješenje o njenom prijemu u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel u svojstvu vježbenika.

Također se I. okr. stavlja na teret da je od prosinca 2020. do 3. veljače 2021. u Čakovcu, u istom svojstvu poduzeo radnje radi zapošljavanja jedne osobe na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije koja u poništenom postupku na temelju raspisanog oglasa za prijam u službu na određeno vrijeme u tom Upravnom odjelu nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju.

Naime, nakon što je doneseno rješenje o prijemu druge izabrane kandidatkinje koja je u međuvremenu odustala od zaposlenja, I. okr. je koristeći autoritet župana, zatražio od III. okr. pročelnika tog Upravnog odjela da tijekom provedbe ponovljenog oglasa osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na testiranju u postupku po prvom oglasu i da na navedenom radnom mjestu zaposli upravo tu osobu. Na to je III. okr. pristao te je donio odluku o poništenju oglasa a potom je ponovno raspisao oglas za isto radno mjesto. Prije provođenja testiranja osobi koju je trebalo zaposliti III. okr. je omogućio uvid u pitanja i zadatke i time joj osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata, nakon čega je donio rješenje o njenom prijmu u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

Tagovi: Matija Posavec, USKOK
PROČITAJ I OVO
Rusi osvojili prometno važan grad Liman i okružili Severodoneck
RAT U UKRAJINI
Rusi osvojili prometno važan grad Liman i okružili Severodoneck
KIJEV/POPASNA – Ruske snage osvojile su grad Liman, željezničko dvorište na istoku Ukrajine i okružile veći dio grada Severodonecka, objavili su ukrajinski dužnosnici u petak.
Butković: Pelješki most bit će otvoren krajem srpnja
MOST
Butković: Pelješki most bit će otvoren krajem srpnja
DUBROVNIK - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izjavio je u petak kako će Pelješki most s dijelom pristupnih cesta iz druge i treće faze projekta biti otvoren za promet krajem srpnja, a zaobilaznica Stona do kraja godine.
Moskva najavila 50 milijuna tona izvoza žitarica, ako se ispune prognoze žetve
ŽETVA
Moskva najavila 50 milijuna tona izvoza žitarica, ako se ispune prognoze žetve
MOSKVA - Rusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je preliminarnu prognozu žetve žitarica i obećalo izvoz najmanje 50 milijuna tona žitarica, ako se taj rezultat postigne.
Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima stradalim u nevremenu
STRADANJE
Vučković najavila državnu pomoć poljoprivrednicima stradalim u nevremenu
ZAGREB - Država će međimurskim cvjećarima i drugim poljoprivrednicima čiji su nasadi i objekti stradali u nevremenu pomoći u obnovi njihovih gospodarstva, a razmotrit će i mogućnost posebnog programa potpora, rekla je u petak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Johnson: Putin sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu
NAPREDOVANJE
Johnson: Putin sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu
LONDON - Ruski predsjednik Vladimir Putin sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu na istoku Ukrajine, izjavio je u petak britanski premijer Boris Johnson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE