GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK otvorio istragu protiv Zlatka Babića i još trojice

USKOK otvorio istragu protiv Zlatka Babića i još trojice
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 11:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Iako USKOK ne navodi imena riječ je o HDZ-ovu gradončelniku Kutine Zlatku Babiću, donedavnom predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davoru Kljakiću, nezavisnom vijećniku Draženu Kindermana te Darku Kolseku.

Kako navode iz USKOK-a osnovano se sumnja da je, u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, I. okr. kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu, odnosno Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina d.o.o., koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, a sa IV. okr. oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, I. okr. je u cilju realizacije navedenog, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Kutina, zatražio od II. okr., vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine te ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koje stranke čine koaliciju u Gradskom vijeću, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina od III. okr. kao i povećanje plaće za IV. okr., na što je ovaj i pristao. Potom je II. okr., koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici navedene stranke naložio zapošljavanje sina od III. okr. u tom društvu, kao i povećanje plaće IV. okr., zaposleniku istog društva, navodi USKOK.

Osim toga, u razdoblju od veljače 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, I. okr. je koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da kod direktorice navedenog društva osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje. Potom je II. okr., nakon što je pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, nalagao realizaciju dogovorenog direktorici navedenog društva i ujedno članici te stranke.

Također je, u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici istog društva i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Tagovi: Zlatko Babić, Kutina, Eko Moslavina, Dražen Kinderman, Darko Kolsek
PROČITAJ I OVO
Porošenku zabranjen izlazak iz Ukrajine
ZABRANE
Porošenku zabranjen izlazak iz Ukrajine
KIJEV - Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dva put je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi sudjelovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je njegova parlamentarna frakcija u subotu.
Ukrajina tvrdi da je od početka rata poginulo 30.000 ruskih vojnika
TVRDNJE
Ukrajina tvrdi da je od početka rata poginulo 30.000 ruskih vojnika
KIJEV - Ukrajina je objavila najnovije informacije o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka invazije.
Preminuo Željko Tutunović
IN MEMORIAM
Preminuo Željko Tutunović
ZAGREB - Preminuo je Željko Tutunović (66), pravnik, kontroverzni poduzetnik i glazbeni menadžer najpoznatiji po hitu "Duda" koji je napisao za bend "Fantomi", ali i čest gost stranica crne kronike zbog bespravne gradnje i impozantnog niza prevara za koje mu se sudilo u brojnim procesima.
Policija i Uskok u akciji uhićenja zbog poreznih prijevara
UHIĆENJA
Policija i Uskok u akciji uhićenja zbog poreznih prijevara
ZAGREB - Nekoliko osoba uhićeno je na virovitičko-podravskom i zagrebačkom području zbog višemilijunskih poreznih prijevara, izvijestili su u subotu Ravnateljstvo policije i Uskok koji nad osumnjičenima provode hitne dokazne radnje.
Novi slovenski premijer suradnike bira Gallupovim testom
ZANIMLJIVO
Novi slovenski premijer suradnike bira Gallupovim testom
LJUBLJANA - Za odabir ljudi koji će preuzeti važne dužnosti novi slovenski premijer Robert Golob koristi se svojim korporativnim iskustvom, pa su tako svi parlamentaci iz njegove stranke morali odgovoriti na 12 pitanja iz Gallupova testa kojim se u poduzećima mjeri angažiranost zaposlenika i njihova motivacija za rad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE