GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskok odbacio kaznenu prijavu Domovinskog pokreta protiv Plenkovića

Uskok odbacio kaznenu prijavu Domovinskog pokreta protiv Plenkovića
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 13:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uskok je u utorak izvijestio da je odbacio kaznenu prijavu koju je Domovinski pokret prije izbora podnio protiv premijera Andreja Plenkovića zbog zlouporabe položaja, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaska migranata uz obrazloženje da u prijavi nema bitnih obilježja kaznenih djela.

“Uskok je donio rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je politička stranka Domovinski pokret podnijela protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma”, stoji u priopćenju ureda, posebnog državnog odvjetništva, specijaliziranog za progon korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Dodaju da postupanje osumnjičenika opisano u kaznenoj prijavi “nema bitnih obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”

U kaznenoj prijavi iznesen je niz navoda na temelju kojih je, kaže Uskok, paušalno zaključeno kako je predsjednik Vlade kršenjem Ustava, Zakona o nadzoru državne granice te drugih zakona, uredbi, preporuka, rezolucija i direktiva, poticao i omogućavao useljavanja ilegalnih migranata u Hrvatsku te raznim činjenjima ili propuštanjem činjenja dužnih radnji vezanih za masovni priljev ilegalnih migranata nanio štetu Hrvatskoj.

“Provedenom detaljnom analizom sadržaja kaznene prijave te relevantnih propisa i javno objavljenih službenih podataka o nezakonitim migracijama utvrđeno je kako navodi kaznene prijave nisu osnovani zbog čega je kaznena prijava odbačena”, stoji u priopćenju Uskoka.

Domovinski pokret u ožujku je, neposredno prije parlamentarnih izbora, predao Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog kršenja hrvatskih zakona, omogućavanja nezakonitog prelaska granice i ulaska u Hrvatsku brojnim migrantima te ugroze nacionalne sigurnosti.

“U suradnji s više uglednih odvjetnika, najiskusnijih sudaca i bivših državnih odvjetnika, nepobitno smo utvrdili, osim političke i nacionalne i Plenkovićevu kaznenu odgovornost”, istaknuli su tada iz DP-a i ustvrdili da “predsjednik Vlade Plenković svjesno i namjerno, radi realizacije suludog plana migrantske invazije, krši zakone vlastite države”.

Domovinski pokret, koji je nakon izbora postao HDZ-ov koalicijski partner, smatrao je da “to što radi premijer Plenković nije slučajno niti je posljedica nemogućnosti hrvatske policije da zaustavi one koji pokušavaju protuzakonito ući u Hrvatsku kao da hrvatske državne granice ne postoje”.

Tagovi: USKOK, DP, PENAVA, PLENKOVIĆ
PROČITAJ I OVO
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
SCENARIJI
Donatori demokrata podržali Harris, evo što slijedi
WASHINGTON - Jedan izvor uključen u odjel za prikupljanje sredstava za kampanju odahnuo je nakon što je u nedjelju objavljeno da se predsjednik Joe Biden više neće ponovno kandidirati.
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
GLASNA ŠAPUTANJA
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
WASHINGTON - Potpredsjednica Kamala Harris dobila je veću javnu podršku demokratskih zastupnika kao potencijalna zamjena za predsjednika Joea Bidena, ako on odluči odustati od utrke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE