GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ured predsjednika: Oznaka ograničeno je pokvarena namjera na štetu generala Hranja

Ured predsjednika: Oznaka ograničeno je pokvarena namjera na štetu generala Hranja
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 19:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Ureda predsjednika u petak su ustvrdili kako je držanje najniže razine tajnosti, "ograničeno", na zaključcima Inspektorata obrane isključivo "pokvarena namjera Plenkovića i Banožića da se održi lažna sumnja na štetu admirala Hranja".

"Zapisnici Inspektorata obrane od 10. siječnja 2022. - koji dokazuju kako načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Rober Hranj i Glavni stožer OSRH nisu postupali protivnu zakonu u provođenju odluke ministra obrane i pružanju potpore Uredu Predsjednika Republike – i dalje se skrivaju od javnosti.

Ni ministar obrane Mario Banožić, koji je pokrenuo inspekcijski nadzor, niti predsjednik Vlade Andrej Plenković, od kojega je predsjednik Republike Zoran Milanović zatražio deklasifikaciju Zapisnika, očito ne žele da javnost sazna istinu.

A istina je, potvrđuju to Zapisnici Inspektorata obrane, da je ministar obrane lagao kada je admirala Hranja javno optužio da krši Zakon o obrani te ga javno pozvao da podnese ostavku i na taj način nanio grubu štetu OSRH", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika koje je potpisao glasnogovornik Nikola Jelić.

U priopćenju pod naslovom "Zašto Plenković ne želi skinuti oznaku 'ograničeno' sa zaključaka Inspektorata obrane i zaštititi načelnika i Glavni stožer od lažnih optužbi?" rekli su da zbog toga što "imamo posla s ljudima koji lažu javno, a istinu skrivaju" žele podsjetili kako je tekla "operacija javnog blaćenja vrha vojske i kako još teče pokušaj skrivanja istine".

A istina se, kažu, skriva čak i zloupotrebom Zakona o tajnosti podataka jer se ne želi skinuti oznaka „ograničeno“ sa zaključaka inspekcijskog nalaza za koju, u ovom slučaju, ne postoji ni jedan razlog. Štoviše, interes je i javnosti, ali i OSRH da se jasno i javno potvrdi kako načelnik GS OSRH nije kršio zakon, umjesto da ga se ometa i dalje u radu lažnim optužbama ministra obrane koje je osporila i inspekcija koju je sam ministar pokrenuo.

"Ključno je, dakle, pitanje zašto Plenković i Banožić – a Inspektorat obrane je pod ingerencijom Vlade RH - ne žele skinuti oznaku „ograničeno“ s inspekcijskog nalaza iako je sam ministar više puta govorio kako će sve biti jasno kada nalaz bude gotov?", ustvrdili su.

Objavom zaključaka zaštitilo bi se načelnika Glavnog stožera i skinule lažne optužbe

"Prema Zakonu o tajnosti podataka, stupanj tajnosti 'ograničeno' najniži je stupanj kojim se klasificiraju podaci. A članak 9. istog Zakona kaže kako se 'stupnjem tajnosti 'ograničeno' klasificiraju podaci čije bi neovlašteno otkrivanje naštetilo djelovanju i izvršavanju zadaća državnih tijela u obavljanju poslova iz članka 5. ovog Zakona“. U ovom slučaju želi se prikazati kako se stavljanjem oznake „ograničeno“ pokušava zaštititi načelnika Glavnog stožera u djelovanju i izvršavanju zadaća.

Što je zapravo perverzno tumačenje Zakona o tajnosti podataka jer je pravo pitanje: kako bi se načelniku Glavnog stožera naštetilo u djelovanju i izvršavanju zadaća ako bi se objavili zaključci koji pokazuju kako on nije kršio zakon? Nikako. Upravo suprotno, baš objavom zaključaka - da nije kršio zakon - zaštitilo bi se načelnika Glavnog stožera u njegovom djelovanju jer bi se skinula ljaga i lažne optužbe s njega", istaknuli su iz Ureda Predsjednika.

Ustvrdili su i kako je "držanje najniže razine tajnosti, 'ograničeno', na zaključcima Inspektorata obrane – tek toliko da javnost nema uvid u njih - isključivo je pokvarena namjera Plenkovića i Banožića da se održi lažna sumnja na štetu admirala Hranja".

"Uostalom, tako je, pokvareno, i krenulo od početka kada je ministar obrane javno najavio izvanredni nadzor Glavnog stožera i zapovjedi koje je izdao načelnik GS OSRH admiral Hranj, 29. listopada 2021. u izjavi za medije u Požegi", napomenuli su i podsjetili na izjavu ministra obrane: "Ako ne radiš po zakonu, nemoj obnašati dužnost, to je moja jasna poruka i ja sam zatražio izvanredni nadzor na kabinetom Glavnog stožera i svim tim zapovijedima koje su donesene i danas i neki dan vezano za Burčula, zapovjednika Počasno zaštitne bojne".

Napominju da je istoga dana u priopćenju MORH-a, Banožić još jasnije optužio i predsjednika Republike i načelnika GS OSRH za kršenje zakona: "Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani. Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja", stoji u ministrovom priopćenju, podsjetili su iz Ureda predsjednika.

"Jasno je, dakle, kako ministar ne samo da šalje izvanredni nadzor uz optužbu za kršenje zakona, nego unaprijed insinuira ishod nadzora. Zloupotrijebio je tako i svoj položaj i MORH za svoj osobni obračun s načelnikom GS OSRH, a na Inspektorat obrane – koji je u njegovoj nadležnosti - izvršio je javni pritisak iznoseći jasno kako od Inspektorata očekuje potvrdu svojih optužbi", napomenuli su.

Dalje kažu kako su desetak dana nakon javnih optužbi da admiral Hranj krši zakon, novinari pitali ministra Banožića što je utvrdio Inspektorat obrane, a on je novinarima 8. studenoga 2021. rekao: "Inspekcijski nadzor još traje. Rok je, znači, bio do 15 dana, a kada bude završena priča imat ćemo i situaciju jasnu…pošto je riječ, praktički, o nekoliko nadzora. Ono što ja očekujem da, znači, završi nadzor i da razgovaramo konkretno o samim problemima, prije svega o uporabi materijalnih resursa što je glavni problem“ .

"Iz ministrovih riječi bilo je jasno kako rezultate inspekcijskog nadzora očekuje sredinom studenoga, ali i „jasnu situaciju“, dakle njihovu objavu kako bi se moglo, kao što reče, 'razgovarati konkretno o samim problemima'", smatraju iz Ureda predsjednika.

No, dodali su, rezultata nadzora nije bilo sve do 10. siječnja 2022., a od njihove objave nema ništa ni do danas.

Zašto Plenkovića ne brine ponašanje lažljivog i nesposobnog ministra obrane?

"Zaključci Inspektorata obrane označeni su oznakom „ograničeno“ i tako fiškalski skriveni od javnosti, Plenkovića uopće ne zanimaju – jer ga očito ne zanima istina, niti ugled vojnog vrha – a ministar obrane svojim izjavama od 20. siječnja 2022. sam je sebe uhvatio u još jednoj laži. Naime, on trgovački uvjetuje skidanje oznake „ograničeno“ sa zaključaka inspekcijskog nadzora skidanjem tajnosti s dokumenata Ureda Predsjednika Republike i tako, nesposoban kakav jest, priznaje kako zaključci Inspektorata obrane nisu ograničeni zato što moraju biti, već zato što on ne želi da javnost sazna istinu", ocijenili su iz Ureda predsjednika.

Podsjetili su i da je predsjednik Republike pozvao predsjednika Vlade da deklasificira Zapisnike Inspektorata obrane kako bi se s vojnog vrha – admirala Hranja i cijelog Glavnog stožera OSRH - skinula sumnja i lažna optužba o kršenju zakona i tako omogućilo uredno funkcioniranje i zapovijedanje u OSRH.

"A Plenković je dužan javnosti odgovoriti: zašto ga ne zanima i ne brine neosnovano prozivanje i optuživanje vojnog vrha od strane njegovog lažljivog i nesposobnog ministra obrane? Pa čak ni nakon što je izvanredna inspekcija, koja je pod ingerencijom Vlade, utvrdila kako je načelnik Glavnog stožera postupao po zakonu", istaknuli su iz Ureda predsjednika.

Tagovi: Ured predsjednika, Robert Hranj, Andrej Plenković, Zoran Milanović, Mario Banožić
PROČITAJ I OVO
Plenković: Uhistili bismo Putina
PORUKE
Plenković: Uhistili bismo Putina
BRUXELLES - Kada bi ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje, posjetio Hrvatsku on bi bio uhićen sukladno proceduri predviđenoj zakonom, izjavio je Plenković.
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
NESREĆA
MORH: Tijekom vježbe kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je o današnjem izvanrednom događaju s dronom tijekom redovite obuke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE