GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka

Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tragom ranije odluke Ustavnog suda u kojoj je traženo da sud odgovori na pitanja koja su odvjetnici Ivo Farčić i Vesna Alaburić postavili zastupajući Tomislava Karamarka zbog odluke da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika, sutkinja Upravnog suda u Zagrebu Kristina Senjak Krunić poništila je sve odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pa i o pokretanju postupka, jer su nezakonite. Karamarku moraju nadoknaditi 13.281 kunu troškova upravnog spora, s tim da se Povjerenstvo može žaliti.

Sutkinja nije ulazila u bit slučaja, analizu je li Karamarko kao potpredsjednik Vlade smio govoriti o povlačenju arbitražne tužbe protiv MOL-a i sudjelovati na sastancima oko MOL-a, s obzirom na raniju povezanost s njihovim savjetnikom Josipom Petrovićem. “Nezakonita” odluka Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković zaustavila je Karamarkovu političku karijeru jer je Most koaliciju s HDZ-om uvjetovao njegovom ostavkom, piše Večernji list.

Sutkinja obrazlaže kako ne vidi razliku između objave odluke Povjerenstva na mrežnim stranicama, koju onda prenose mediji, i formalne sankcije predviđene Zakonom o sprječavanju sukoba interesa o “javnom objavljivanju odluke Povjerenstva”. Stoga Karamarku nije utvrđena “samo” povreda načela djelovanja već mu je sadržajno zapravo izrečena i sankcija.

Nitko ne može biti podvrgnut nekoj pravnoj posljedici ako razlog za to nije jasno definiran i predvidiv, što je u nizu odluka stav i Europskog suda za ljudska prava. Odredba o načelima djelovanja dužnosnika nije dostatno precizna. Ona sadrži opća načela koja nisu podobna za samostalno utvrđenje odgovornosti, već tek kad ih se poveže s konkretnim zabranjenim postupanjem. Tumačenjem zakona sutkinja zaključuje da Povjerenstvo može odlučivati je li dužnosnik povrijedio zakon samo u odnosu na odredbe članaka 42. do 45. ZSSI-ja pod naslovom “Kršenje odredaba ovog zakona”.

I upravni spor je moguće pokrenuti samo zbog kršenja tih odredbi, u kojima se ne navodi članak 5. ZSSI-ja. Zato utvrđenje povrede načela djelovanja predstavlja oblik sankcioniranja dužnosnika, ali za što nema zakonske osnove te je stoga odluka o Karamarku neprihvatljiva sa stajališta pravne sigurnosti i vladavine prava te nezakonita.

Sutkinja je suglasna s preporukom GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, da je potrebno preispitati postojeće raspoložive sankcije za povrede ZSSI-a kako bi se osiguralo da sve povrede Zakona povlače za sobom odgovarajuće posljedice. Ali, za to je potrebna izmjena zakona. Slaže se i sa stajalištem Povjerenstva da se svrha izbjegavanja kršenja obveza i zabrana propisanih u načelima djelovanja dužnosnika (čl. 5.) postiže samostalnim deklaratornim utvrđenjima sukoba interesa te povreda načela djelovanja, ali Povjerenstvu nedostaje zakonsko ovlaštenje za takvo postupanje.

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković prigovorila je kolegi Hrvoju Zekanoviću (Hrvatski suverenisti) da nije upućen kao i bulumenta drugih jer se nije utvrđivalo je li Karamarko kriv već o povredi načela djelovanja.

– Sutkinja je bila ili politički instruirana za ovakvu presudu, za što nemam dokaza, ili ne poznaje materiju – ustvrdila je Orešković, na što smo uzvratili da je obrazloženje odluke posve argumentirano pa je uzvratila kako dopušta da netko ima i drugačije stajalište. Ipak, napominje, sud nije osporio ni jednu činjeničnu tvrdnju koju je Povjerenstvo utvrdilo (sud se time nije ni bavio, op. a.).

– Što je sporno? Postale su sporne ovlasti. Ova presuda nakon sedam godina ruši ovlast Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da odlučuje, i to je apsurd, o sukobu interesa primjenjujući Zakon o sprječavanju sukoba interesa! Pad povjerenja zbog onog što je Povjerenstvo utvrdilo doveo je do pada Karamarka. HDZ-ovci su ga srušili i ne čujem da ga sada zovu natrag. On je poslužio kao pijun u tuđoj igri. To je igra Andreja Plenkovića jer se protiv njega i niza ministara vodi više postupaka zbog povrede načela djelovanja – tvrdi Orešković.

Objede kako je profitirala i napredovala temeljem spornih odluka smatra neumjesnima jer je u politiku ušla pola godine nakon mandata u Povjerenstvu: “Jer sam vidjela nezadovoljstvo u državi jer se kotrljamo unatrag u području vladavine prava, pravne sigurnosti, jednakosti, zakonitosti, prevenciji korupcije, u područjima u kojima držim da nešto znam i mogu promijeniti”.

Tagovi: Tomislav Karamarko, Vesna Alaburić, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE