GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upozorenje Amerikancima: Hitno napustite Ukrajinu

Upozorenje Amerikancima: Hitno napustite Ukrajinu
UKRAJINSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Rusija je počela smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini, rekavši u subotu da se boji "provokacija" ukrajinskih vlasti ili "trećih zemalja".

Također, Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnom moru, osuđujući američku "histeriju" nakon što je Washington izjavio da strahuje od skore ruske invazije na Ukrajinu.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom u subotu dok strahovi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu postaju sve konkretniji.

U petak je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima nakon što je američki predsjednik održao videokonferenciju s više svjetskih vođa, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nova zabrinutost da bi napad od kojeg se dugo strahovalo mogao početi prije završetka Zimskih olimpijskih igara 20. veljače.

Do sada se najviše nagađalo da bi takav napad mogao početi nakon Zimskih igara, da se ne naljuti Peking. Sullivan je rekao da nije sigurno da je napad naređen.“Najbrži način da se ovo završi bio bi da Rusija deeskalira svoje snage”, rekao je.

I Rusija i SAD tvrde da je druga strana zatražila telefonski razgovor.

Viši dužnosnik američkog Ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima da je “krajnje vrijeme da američki državljani napuste Ukrajinu” jer je “ono što Amerika može učiniti da im pomogne ograničeno u zoni sukoba”.

“Nedavni razvoj događaja za američke državljane znači da ne samo da je vrijeme da napuste Ukrajinu, nego je krajnje vrijeme da to naprave”, rekao je dužnosnik State Departmenta, a prenosi CNN.

“Iako administracija Joea Bidena intenzivno radi na tome da ne dođe do rata, vjerojatnost oružanog sukoba je sve vjerojatnija”, rekao je dužnosnik, dodavši kako SAD povlači svoje velik dio svojih diplomata iz Ukrajine “na siguran način”.

Dužnosnik je ponovio da nijedan Amerikanac u Ukrajini ne bi trebao očekivao da će ga američka vojska evakuirati ili spašavati.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE