GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upoznajte mjesto na kojem nema korone

Upoznajte mjesto na kojem nema korone
KORONA FREE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 20:29
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KOPENHAGEN - U brojnim zemljama svijeta proteklih dana ponovno raste broj novih infekcija koronavirusom. Farski otoci pak tvrde da na njima više nema korone. Kako im je to uspjelo?

Samo 23 nove infekcije. To je bilo stanje 23. kolovoza 2020. Nikada prije toga i nikada kasnije otočka skupina na sjevernom Atlantiku nije imala više novih slučajeva korone u jednom danu. Nekoliko mjeseci kasnije, tijekom prosinca, brojke su „eksplodirale” – na 19 slučajeva dnevno. I to je bilo to što se tiče virusa. Od 26. veljače ove godine svih 18 Farskih otoka je službeno „corona-free”. Oni su iskorijenili koronu.

Na Farskim otocima, koji su službeno dio danske kraljevine, ali uživaju veliku dozu autonomije, živi oko 50.000 ljudi. Uglavnom od ribarstva, turizma i uzgoja ovaca. „Farski Otoci" u prijevodu zapravo i znači – „Ovčji otoci”.

Otočka skupina je smještena na sjevernom Atlantiku, otprilike na pola puta između Škotske i Islanda. Relativna izolacija je prvi važan sastojak za farski recept zahvaljujući kojem dobro uspijevaju izaći na kraj s pandemijom. Pogotovo je to znakovito kad situaciju usporedimo sa stanjem na nekim drugim, znatno većim otočkim državama, na primjer s Novim Zelandom, koji je u međuvremenu također „corona-free".

Na Farske otoke se stiže samo preko trajektne luke u glavnom gradu Tórshavnu, odnosno preko aerodroma u gradu Vágaru – a upravo preko njega i stigne većina došljaka. To na koncu pruža mogućnost dobre kontrole ulaska ljudi na otoke.

Bárður á Steig Nielsen je premijer Farskih otoka. U jednom članku koji je objavio britanski list Guardian, on je nedavno objasnio uspjeh arhipelaga po pitanju borbe protiv pandemije.

"Jasno, i mi smo puno stvari napravili onako kako su to napravili i drugi”, piše on za Guardian.

„Testovi, praćenje kontakata, lockdown, kampanje informiranja građana i reorganizacija zdravstvenog sustava. Ali s druge strane naša je strategija bila jedinstvena. Za razliku od drugih vlada mi smo se već u ranoj fazi odlučili da na način ponašanja našeg stanovništva ne želimo utjecati zabranama, već izricanjem preporuka”, dodaje Nielsen.

Farski otoci su u ljeto 2020. bili na čelu globalne liste zemalja po broju provedenih testova. „Provjereno” je 2% kompletne populacije. Za tako visok postotak na rijetko naseljenim otocima bilo je doduše potrebno „samo" 1000 testova.

"Tko poklanja povjerenje, povjerenje dobije natrag”, to je po Nielsenovom mišljenju tajna uspjeha. On ipak dodaje da je osim strategije testiranja i izgradnje povjerenja u odnosu s građanima za uspjeh bilo potrebno i malo sreće.

A sreća u slučaju Farskih Otoka znači da „geografske i socijalne okolnosti” nude iznimno povoljne pretpostavke za borbu protiv pandemije. Činjenica da su Farski Otoci broj novih slučajeva zaraze spustili na nulu, Nielsen u britanskom listu opisuje kao mješavinu „kompetencije i sreće”. Do sada je na Farskim Otocima zabilježeno ukupno 658 pozitivno testiranih osoba i jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s koronom.

Za stanovnike arhipelaga „corona-free” situacija podrazumijeva cijeli niz blagodati o kojima kontinentalni Europljani već godinu dana mogu samo sanjati. Obaveza korištenja zaštitnih maski je ukinuta 5. ožujka.

A dan kasnije krenula je i nogometna sezona – s gledateljima na tribinama. To je važna stvar za žitelje Farskih otoka koji su „ludi” za nogometom. Mnogi su Europljani čuli za Farske oOtoke upravo zahvaljujući nogometnoj reprezentaciji arhipelaga koja sudjeluje u kvalifikacijama za prvenstva svijeta i Europe. I redovito zauzme posljednje mjesto u kvalifikacijskoj skupini. Najveći uspjeh Farskih otoka u nogometu je legendarna pobjeda 1:0 na gostovanju u Grčkoj – bivšeg prvaka Europe.

A koliko je ljudima u arhipelagu važan početak nogometne lige, to je u razgovoru s NDR-om nedavno potvrdio i Nijemac Kevin Schindler, pomoćnik trenera HB Tórshavna: „Ovdje živimo u potpunosti normalan život. Sretan sam, jako sam sretan zbog toga. Kad pogledam kakva je situacija u ostatku svijeta, pa to je dramatično.”

Za žitelje europskih metropola primamljivo zvuči ideja godišnjeg odmora na Farskim otocima – odmora od pandemije. Ali za taj put treba ipak uplanirati dosta vremena, toliko puno ustvari da za odmor i ne ostane baš puno dana.

Naime, trenutno na otoke ne smije kročiti nitko bez testa na koronu. Tko na Farske otoke stiže zrakoplovom ili jedinim trajektom do Tórshavna, to je brod MS Norönna, koji prevozi i automobile, mora se testirati na koronu 72 sata prije dolaska u arhipelag. Test mora biti negativan. I onda, nakon dolaska, mora se ponovno testirati, a šest dana nakon toga još jednom. A između ta dva testa se mora u izolaciju. Sudeći po informacijama koje stižu iz vlade, ta će pravila na snazi ostati najmanje do 30. lipnja.

Tagovi: Farski otoci, Bárður á Steig Nielsen, koronavirus na Farskim otocima, Danska, korona free
PROČITAJ I OVO
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE