GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN poziva na obnovu Gaze i pokretanje političkog procesa

UN poziva na obnovu Gaze i pokretanje političkog procesa
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2021 / 22:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Nakon traumi četvrtog rata između Hamasa i Izraela, UN je pozvao u nedjelju na "pravi" politički proces za rješenje uzroka izraelsko-palestinskog sukoba, uz obnovu Gaze kako bi se izbjegao novi sukob.

Dok javne službe Pojasa Gaze raščišćavaju ruševine a trgovci i stanovnici procjenjuju štete izraelskih bombardiranja, misija UN-a je u palestinskoj enkavi kako bi procijenila štete nakon 11 dana rata između palestinskog islamističkog pokreta Hamas i izraelske vojske.

Osim tisuću porušenih stanova, uništenih cesta i oštećene infrastrukture, nameće se pitanje psihološke traume sukoba i budućnosti Pojasa Gaze i općenito Palestine.

Pojas Gaze je od 2007. pod kontrolom Hamasa. Skučeni prostor kojim vladaju siromaštvo i nezaposlenost bio je od 2008. poprište četiriju ratova između Izraela i Hamasa.

Tijekom posljednjeg sukoba, u Gazi je ubijeno 248 Palestinaca, među kojima 66 djece i boraca, prema lokalnim vlastima. U Izraelu rakete su ubile 12 ljudi, među kojima i jedno dijete, navela je policija.

"Ne možemo jednostavno pristupiti obnovi jer to je Sizifov posao. Vi gradite, razarate, obnavljate, uništavate. Moramo pronaći širi pristup usmjeren na ljudski razvoj", rekao je Philippe Lazzarini, šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"A to znači da mora biti popraćen stvarnim političkim procesom" dodao je i naglasio potrebu izbjegavanja "umjetne normalnosti" u Gazi, gdje stanovnici, posebice mladi ovise o pomoći sve do novog izbijanja nasilja.

Stoga je važno riješiti temeljne uzroke, sukoba koji traje dulje od 50 godina, nastavio je Lazzarini čija je agencije uputila poziv na hitne donacije od 38 milijuna dolara za Gazu.

"Stanovnici Gaze traumatiziraniji su nego ikada", rekla je Lynn Hastings, koordinatorica humanitarne pomoći za palestinska područja gdje je više od tisuću stanova i tvrtki potpuno uništeno.

Prekid vatre koji je na snagu stupio u petak egipatskim posredovanjem, nije odredio nikakve uvjete prekida sukoba ni plan obnove.

Tagovi: pojas Gaze, Hamas, Philippe Lazzarini, Ujedinjeni narodi, izraelska vojska, Izrael, Turska, Recep Tayyip Erdogan
PROČITAJ I OVO
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
OSUDA
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
ZAGREB - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
INTEGRACIJA
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
REAKCIJE
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je istaknuo da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura.
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
IZJAVE
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
BRUXELLES - Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
SCHENGEN
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
ZAGREB - Hrvatska je upravo na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE