GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN ne zna za postojanje programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini

UN ne zna za postojanje programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ujedinjeni narodi ne znaju za postojanje bilo kakvog programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik UN-a za razoružanje pred Vijećem sigurnosti u petak, ali i upozorio da "iz dana u dan raste" mogućnost nesreće u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti koji je zatražila Rusija kako bi se razgovaralo o njezinim optužbama, za koje nije podastrijela nikakve dokaze, da SAD provodi "biološke aktivnosti" u Ukrajini, Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN-a za razoružanje, rekao je da situacije poput rata u Ukrajini traže jačanje međunarodne zabrane biološkog oružja.

Ruski veleposlanik pri UN-u rekao je da su ruske snage ustvrdile kako su se pokušali ukloniti dokazi o postojanju biološkog oružja u Ukrajini.

Vasilij Nebenzja rekao je da su ruske snage pronašle dokaze za mrežu "najmanje 30" istraživačkih laboratorija za biološko oružje koji su imali za cilj širenje nekoliko "smrtonosnih bolesti".

Rekao je da su na tim lokacijama provođeni "jako opasni biološki eksperimenti" u koordinaciji sa SAD-om.

SAD je ocijenio da su ruske optužbe "smiješne" i upozorio da bi ih Rusija mogla iskoristiti da opravda vlastito potencijalno korištenje sličnog oružja u Ukrajini.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je su te ruske optužbe temelj za moguću akciju pod lažnom izlikom.

Ponovivši stajalište Washingtona da Ukrajina nema program razvoja biološkog oružja niti takve laboratorije koje podržava SAD, upozorila je da je Rusija ta koja bi mogla upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini.

Premda nije iznijela dokaze da postoji takva neposredna prijetnja, kazala je: "Rusija je znala lažno optuživati druge zemlje za upravo one povrede koja sama čini".

Tagovi: Ujedinjeni narodi, biološko oružje
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE