GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Branko Salaj, publicist i jedan od ravnatelja Hine

Umro Branko Salaj, publicist i jedan od ravnatelja Hine
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 23:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Branko Salaj, politolog, poslovni čovjek, publicist i jedan od ravnatelja Hine, umro je u petak u Stockholmu u 90. godini života, doznaje se iz kruga obitelji.

Salaj je rođen 1932. u Zagrebu. Kao student engleskog jezika i etnologiju u Zagrebu, iskoristio je poziv iz Švedske, otputovao u Stockholm, zatražio azil i ostao ondje živjeti, osnovao obitelj i razvio karijeru stručnjaka u švedskom Savezu poslodavaca građevinske industrije.

Godine 1991. po uspostavi neovisne Republike Hrvatske, vratio se u Hrvatsku i najprije tri mjeseca bio savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana, a u srpnju postao ministar informiranja u Vladi RH (1991.-1992.). Kako je kazao, Ministarstvo je pratilo međunarodne TV i radiokanale, pomagalo u održavanju sustava lokalnih radiopostaja, dokumentiralo ratna zbivanja tijekom Domovinskog rata i pomagalo u radu stranih dopisnika.

U proljeće 1992. Salaj pokreće prvi hrvatski Zakon o javnom informiranju, čije neke važne odredbe poput formiranja pluralnog Vijeća za slobodu javne riječi, otvoren pristup podatcima javne uprave i godišnje objavljivanje podataka o vlasništvu medija itd. nisu provedene, kazao je.

Potom je imenovan veleposlanikom Hrvatske u Francuskoj i Nizozemskoj te stalnim predstavnikom Hrvatske pri UNESCO-u. Nakon toga izabran je za ravnatelj Hine na čijem je čelu bio od 1997. do 1999. i u kojoj "inicira veliki program restrukturiranja". U veljači 1999. podnosi ostavku i na tu dužnost i odlazi u mirovinu.

Kao stranački neopredijeljen, na izborima 2000. bio je kandidat HSLS-a na koalicijskoj listi „za dijasporu“ s SDP-om.

U emigraciji

Po dolasku u Švedsku, Salaj je najprije u Stocholmu završio koledž, pa studij političke ekonomije i politologije, a zatim političku ekonomiju magistrirao na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu (SAD).

Bio je aktivan u hrvatskoj političkoj emigraciji. Godine 1970. u Stockholmu je osnovao Društvo prijatelja Matice hrvatske Matija Gubec, koje je radilo na kulturnom okupljanju hrvatskih useljenika i borilo se za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, te davalo podršku proganjanim Hrvatima iz javnog i kulturnog života. Nakon pada Hrvatskog proljeća Društvo je organiziralo u Göteborgu najveće prosvjedne demonstracije hrvatskih radnika u Europi.

Društvo je oštro osuđivalo terorističke akcije dijela hrvatske emigracije, gradilo to kao dio svoga identiteta i bilo uvažavano u švedskoj politici.

Od 1973. do 1988. Salaj je bio poslovni konzultant u upravljanju poduzećima, a zatim do povratka u Hrvatsku 1991. vodi revizorski lanac BDO Švedska.

Tagovi: Branko Salaj, Hina, Franjo Tuđman, Švedska, Zakon o javnom informiranju
PROČITAJ I OVO
Josip Brozičević novi pročelnik HGSS-a
HGSS
Josip Brozičević novi pročelnik HGSS-a
ZAGREB - Odlukom Vijeća Stanica HGSS-a, za novog pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu je u Gospiću izabran Josip Brozičević, koji je na toj volonterskoj dužnosti zamijenio prethodnog pročelnika Josipa Granića, izvijestio je u nedjelju HGSS.
MUP: U Hrvatskoj nema ilegalnih kineskih policajaca
REAKCIJE
MUP: U Hrvatskoj nema ilegalnih kineskih policajaca
ZAGREB - Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, nakon teksta CNN-a o prisutnosti kineske policije u najmanje 53 države diljem svijeta, uključujući Hrvatsku.
CNN: Među spornim kineskim policijskim stanicama u inozemstvu je i ona u Hrvatskoj
MEDIJI
CNN: Među spornim kineskim policijskim stanicama u inozemstvu je i ona u Hrvatskoj
ATLANTA - Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih postaja diljem svijeta uključujući Hrvatsku kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu, tvrdi u nedjelju CNN.
Stručnjaci: Doseljenici će promijeniti etničku strukturu Hrvatske
DEMOGRAFSKA SLIKA
Stručnjaci: Doseljenici će promijeniti etničku strukturu Hrvatske
ZAGREB - Zbog nedostatka radne snage u Hrvatsku posljednjih godina sve više doseljavaju stranci koji bi, prema ocjeni stručnjaka, kroz nekoliko desetljeća u kombinaciji s padom nataliteta i nastavkom trenda iseljavanja mogli izmijeniti etničku strukturu zemlje.
Stresna prva godina Scholzova mandata
KANCELAR
Stresna prva godina Scholzova mandata
BERLIN - Rat u vlastitom dvorištu, galopirajuća ekonomska kriza i nezadovoljni partneri u zemlji i inozemstvu - njemački kancelar Olaf Scholz preživio je stresove bez presedana u svojoj prvoj godini, dok se borio da ostavi trag na globalnoj sceni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE