GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajinci u Bahmutu idu na sve ili ništa, šalju postrojbu koju su trebali koristiti za protuofanzivu

Ukrajinci u Bahmutu idu na sve ili ništa, šalju postrojbu koju su trebali koristiti za protuofanzivu
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
KIJEV - Budućnost Ukrajine ovisi o ishodu bitaka na istoku, uključujući u i oko Bahmuta, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, pri čemu su obje strane opisale brutalne borbe u malom gradu dok Rusija intenzivira zimsku kampanju za njegovo zauzimanje.

Uništeni rudarski grad Bahmut postao je žarište ruske invazije, a višemjesečna borba za njega postala je najkrvavija pješačka bitka u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Vrlo je teško na istoku - vrlo bolno", rekao je Zelenski u video obraćanju koje je držao svake noći otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije više od godinu dana.

"Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć. I uništit ćemo je", kazao je ukrajinski predsjednik.

Na bojištu, ukrajinski vojnici rekli su u ponedjeljak da odbijaju napade blizu Kreminne, sjeverno od Bahmuta.

U šumi nekih 8 km od fronta, grme topovi, gađajući neprijateljske položaje na sjeveroistoku. U daljini neprestano tutnje eksplozije.

Novinari Reutersa vidjeli su jednog vojnika koji je doveden s fronte s teško ranjenom nogom. Stabiliziran je u kombiju s longetom i lijekovima protiv bolova prije nego što je vraćen u medicinski centar.

"Prije dvije ili tri sedmice borbe su bile na vrhuncu, ali su se malo smirile", rekao je Mihailo Anest, 35-godišnji liječnik – Puno je topničke i minobacačke vatre.

Rovovski rat, koji su obje strane opisale kao mljevenje mesa, odnio je ogromne žrtve u Bahmutu, u Donjecku, a obje strane izvještavaju o stotinama ubijenih neprijateljskih vojnika.

Rusija kaže da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put za zauzimanje cijelog Donjecka, središnjeg ratnog cilja. Ukrajina, koja je odlučila braniti Bahmut radije nego se povući, kaže da će iscrpljivanje ruske vojske sada pomoći njezinoj kasnijoj protuofanzivi.

Ali nije svaki vojni analitičar uvjeren da je obrana Bahmuta najbolja strategija za Ukrajinu.

"Od sada imamo informacije da Ukrajina šalje rezerve u Bahmut koje su prošle obuku u zapadnim zemljama. I trpimo gubitke među rezervama koje smo namjeravali koristiti za protuofanzive", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov u intervjuu.

Tagovi: rat u Ukrajini, ukrajinska vojska, Oleh Ždanov, Bahmut, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
OTKRIĆA
Plenković objavio detalje zrakoplovne nesreće
KERESTINEC - "Avion je propao kroz krošnje, bilo ga je teško uočiti iz zraka. Šuma je gusta. Poprilično je uništen, okrenut je naopako", kazao je jedan HGSS-ovac.
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BIZARNO
Njemačke oružane snage tražit će nove vojnike na TikToku
BERLIN - Njemačke oružane snage ili Bundeswehr planiraju koristiti aplikaciju za kratke video snimke TikTok za pronalaženje novih novaka.
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
RAT U UKRAJINI
Rusi napali trgovački centar u Harkivu, najmanje dvoje mrtvih
HARKIV - Najmanje dvoje ljudi poginulo je danas u ruskome napadu na specijalizirani trgovački centar, u kojemu se prodaju građevinski proizvodi, u Harkivu, drugome po veličini ukrajinskom gradu smještenom u regiji koja je tijekom više od dva tjedna meta ruskih napada.
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
MANJINCI
Pupovac se oglasio oko Odbora za nacionalne manjine
ZAGREB - Zastupnici manjina u petak su objavili kako ne planiraju izabrati šefa saborskog Odbora za nacionalne manjine „dok se ne smire strasti“.
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
NESREĆA
Srušio se avion kraj Zagreba: Jedna osoba poginula, troje preživjelih
ZAGREB - O nesreći se oglasila i policija. U 16:51 su zaprimili dojavu o padu manjeg sportskog zrakoplova, u šumi južno od Kerestinca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE