GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina: Ugrožen život sedam milijuna djece

Ukrajina: Ugrožen život sedam milijuna djece
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Još jedna nemirna noć diljem Ukrajine. Ruska vojska nastavlja uobičajenim načinom borbe, napadima dalekometnom artiljerijom, raketama i dronovima. Kako javlja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, iznad Kijeva i noćas je srušeno nekoliko dronova koji su ciljali energetsku infrastrukturu.

- Nema mira na cijelom bojištu. Ništa ne može biti jednostavno i lako u ovoj borbi. Svaki dan sve teži je i teži. A kada znamo da je taktika okupatora totalno uništenje naše energetske infrastrukture, te taktika spaljene zemlje, onda znamo da je borba doista teška, rekao je Zelenski.

Na oslobođenim ukrajinskim teritorijima tek se pokušavaju stvoriti uvjeti za kakav takav normalan život. Najveći problem, uz kronični nedostatak električne energije, stotine su tisuća mina koje su iza sebe ostaviti ruski okupatori.

- Ovo je posebno opasna mina iz kasetnog sustava Grad ili Uragan, pokazuje ukrajinski pirotehničar Petro.

- U sebi sadržava eksplozivni naboj, koji ima toliko osjetljiv upaljač, jer reagira na senzor pokreta. Znači, dovoljno je da bilo tko prođe pored mine, ona postaje ubojita. Zato ih ne demontiramo, već ih jednostavno uništavamo, objašnjava.

U Hersonu, iz kojeg se je ruska vojska povukla, život na rubu. Svakodnevno rusko granatiranje i nedostatak struje, vode i hrane samo bude inat među Ukrajincima koji su se vratili u svoje domove.

- Udarac granate razbio je sve prozore u okolici. Nitko nije poginuo, ali svi su prozori razbijeni. No svejedno mi grijemo, nekako smo se snašli i zakrpali rupe. Ali, eto, imamo i struju i vodu, pa to je divno, kaže stanovnik Hersona Anatolij.

U grad je stigao i prvi čovjek UN-a za humanitarna pitanja. Na licu mjesta, u nevjerici da se to događa u 21. stoljeću i na tlu Europe, doživio je bezumlje ruskih napada.

- Bio sam na ulicama, pa to je užasno, kiša pada, hladno je. Pokušavamo sve učiniti kako bi stanovnici Hersona mogli imati normalne uvjete za život. Ovdje je sklonište, i ovdje je mjesto gdje se nalaze djeca tijekom ruskih napada. Ali to nije normalan život, rekao je zamjenik glavnog tajnika UN-a Martin Griffiths.

Tagovi: rat u Ukrajini, ukrajinska djeca, ruska vojska, Herson
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE