GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina traži sastanak s Rusijom i OESS-om zbog gomilanja vojske na granici

Ukrajina traži sastanak s Rusijom i OESS-om zbog gomilanja vojske na granici
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2022 / 21:55
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajina je u nedjelju zatražila da unutar 48 sati želi s Rusijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razgovarati o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini svojih granica i na Krimu.

Već tjednima raste napetost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. SAD upozorava da bi se napad mogao dogoditi svakog trena dok Rusija negira da ima takve planove i optužuje Zapad za potpirivanje histerije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija nije odgovorila na zahtjev koji joj je Ukrajina uputila u petak, a u kojem, pozivajući se na dio sporazuma o sigurnosti iz tzv. Bečkog dokumenta, traži od Rusije da objasni provođenje aktualnih vojnih aktivnosti.

“Zbog toga sada poduzimamo sljedeći korak i zahtijevamo sastanak s Rusijom i svim uključenim državama u roku od 48 sati kako bismo razgovarali o jačanju i pregrupiranju ruskih vojnih snaga duž naše granice i na privremeno okupiranom Krimu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

“Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za svih”, dodao je također Kuleba u svojoj objavi.

Rusija kritizira pozive na povlačenje promatrača OESS-a

Američki promatrači iz misije OESS-a u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je pozive da promatrači OESS-a napuste Ukrajinu.

"Ta odluka nas zabrinjava", rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u Moskvi u nedjelju navečer. "Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu koju potiče Washington i koristi se njome kao sredstvom moguće provokacije", rekla je Zaharova, kako je prenosi njemačka agencija dpa.

OESS je u misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je u misiji OESS-a i 14 hrvatskih državljana.

OESS je objavio izjavio u kojoj kaže da su neke "države sudionice" rekle svojim građanima da napuste Ukrajinu, no dodaje da misija nastavlja rad.

Do sada je 21 pripadnik OESS-a napustio Donjeck, a još više od 30 to planira učiniti, rekao je diplomatski izvor.

Drugi izvor, na koji se također poziva Reuters, govori da je 160 pripadnika OESS-a napustilo Ukrajinu, među njima Nizozemci, Danci, Kanađani, Slovaci, Albanci.

Te brojke Reuters nije mogao potvrditi iz drugih izvora.

Rusija i OESS imali su nesuglasica u prošlosti u istočnoj Ukrajini.

Moskva je tako u rujnu odbila drugoj misiji OESS-a da nadzire granicu između područja pod kontrolom pobunjenika i Rusije. Proruski separatisti blokirali su promatrače u njihovu hotelu u Donjecku cijeli tjedan u listopadu.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, OESS, ruska vojska, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE