GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina pokušava zauzeti Herson, ruske snage zauzele drugu najveću ukrajinsku elektranu

Ukrajina pokušava zauzeti Herson, ruske snage zauzele drugu najveću ukrajinsku elektranu
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ruske snage zauzele su drugu najveću ukrajinsku elektranu i izvode "masovno preraspoređivanje" snaga u tri južne regije, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika, u trenutku očekivanja ukrajinskog protunapada u regiji Hersona, koji, po zapadnim izvorima, "uzima korak".

Snage koje podržava Rusija objavile su da su zauzele netaknutu elektranu na ugljen Vuhlehirsk iz sovjetskog doba, što je prvi važan uspjeh Moskve u više od zadnja tri tjedna.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija, potvrdio je zauzimanje elektrane u istočnoj regiji Donjecku, rekavši da je to samo "mala taktička prednost" za Rusiju.

Po njegovim riječima, rusko preraspoređivanje na jug izgleda da je prebacivanje strategije od napada na obranu, dok šalju snage u regije Melitoplj, Zaporižju i Herson.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti i obrane, ranije je putem Twittera objavio da Rusija koncentrira "maksimalan broj vojnika" u smjeru Hersona, ne navodeći detalje.

Istodobno, ukrajinska kampanja ponovnog preuzimanja okupirane regije Herson "uzima korak", kažu zapadni vojni izvori.

Ključni most prema gradu Hersonu sada nije u funkciji nakon što su ga ukrajinske snage pogodile raketama dugog dometa koje su isporučile SAD.

To znači da su tisuće ruskih vojnika sada u opasnosti da budu odsječene od ostatka okupiranog teritorija.

Strateški smješten zapadno od rijeke Dnjepar, grad je bio prvi u ratu koji je pao u ruke ruskih snaga.

Ukrajinske snage pucale su u utorak na hersonski most Antonivskij koristeći topnički raketni sustav Himars, zbog čega je, prema zapadnim vojnim izvorima, prijelaz "u potpunosti neupotrebljiv".

Od mosta, jednog od dva ključna pravca preko rijeke Dnjepar, koji je sada pogođen, ostala je samo olupina.

Moskva je ovisila o prijelazima kako bi opskrbila svoje trupe stacionirane zapadno od rijeke i sada su u opasnosti da budu izolirane od ostatka ruskih okupacijskih snaga.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da će umjesto toga vojnici preko rijeke prijeći pontonskim mostovima i u trajektima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da će Ukrajina ponovno izgraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge prijelaze u regiji.

"Činimo sve kako bismo osigurali da okupatorske snage nemaju logističkih mogućnosti u našoj zemlji", rekao je u obraćanju u srijedu navečer.

Ukrajina danima koristeći visoko učinkovite raketne sustave koje isporučuje SAD.

Ako se pokaže uspješnom, ambiciozna kampanja pružila bi prijeko potreban poticaj Kijevu preuzimanjem od Rusije najznačajnijeg naseljenog središta koje je dosad zauzela od početka invazije - grada Hersona.

Ukrajinske snage na jugu objavile su da su u protekla 24 sata ubile 66 neprijateljskih vojnika i uništile tri tenka i dva vojna skladišta.

Ruske snage napale su višecjevnim raketnim bacačima grad Mikolajiv, dodaje se.

Tagovi: Ukrajina, Herson, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE