GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina: Nemamo ništa s ubojstvom Darije Dugine

Ukrajina: Nemamo ništa s ubojstvom Darije Dugine
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Ruske snage nastavile su s ofenzivom u nekoliko ukrajinskih regija u ponedjeljak, dok je predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio na mogućnost težih napada uoči 31. godišnjice neovisnosti Ukrajine od sovjetske vlasti.

Topničke granate u noći na ponedjeljak padale su na Nikopolj, grad blizu Zaporižja, najveće europske nuklearne elektrane, a projektili su padali blizu crnomorske luke Odese tijekom vikenda.

Zelenskij je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla pokušati "nešto posebno ružno" uoči srijede, kada se obilježava Dan neovisnosti Ukrajine i također pola godine otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Zelenskij je rekao da je razgovarao o "svim prijetnjama" s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a poruke su poslane i drugim čelnicima, uključujući turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

"Svi partneri Ukrajine obaviješteni su o tome što teroristička država može pripremiti za ovaj tjedan", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju, misleći na Rusiju.

Također je rekao da bi Rusija prekršila međunarodno pravo i isključila se iz pregovora ako bi nastavila s planovima da sudi zarobljenim ukrajinskim braniteljima u Mariupolju.

"Kad bi se odvratno revijalno suđenje nastavilo... to bi bila crta iza koje pregovori više nisu mogući", rekao je. "Neće više biti razgovora. Naša država je sve rekla."

List Financial Times je u članku objavljenom u nedjelju citirao Genadija Gatilova, moskovskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, koji je rekao da je Erdogan pokušao olakšati dijalog.

No odbacio je nagađanja o razgovorima između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da "ne postoji nikakva praktična platforma za održavanje tog sastanka", navodi se u izvješću.

U Rusiji vlasti istražuju navodni napad autobombom izvan Moskve u kojem je ubijena kći Aleksandra Dugina, ultranacionalističkog ruskog ideologa koji zagovara pripajanje Ukrajine Rusiji.

Dok su istražitelji rekli da razmatraju "sve mogućnosti" kada je riječ o utvrđivanju tko je odgovoran, rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađalo je da bi mogla postojati veza s Ukrajinom, što je savjetnik Zelenskog odbacio.

"Ukrajina, naravno, nije imala ništa s tim jer mi nismo kriminalna država, kao Ruska Federacija, a nismo ni teroristička država", rekao je Mikhajlo Podoljak na ukrajinskoj TV.

Dok se Ukrajina priprema za obilježavanje svog Dana neovisnosti vodi rat u kojemu su sravnjena mjesta i gradovi, ubijene tisuće i milijuni natjerani na bijeg, a dužnosnici su izvijestili o još ruskih napada na ciljeve na istoku i jugu zemlje.

U istočnoj regiji Bahmut ruske snage topništvom i višecijevnim raketnim bacačima gađale su područja naselja Soledar, Zajceve i Bilogorivka, objavio je ukrajinski Glavni stožer u dnevnom biltenu u ponedjeljak.

Nastavili su usmjeravati svoje napore na uspostavljanje potpune kontrole nad teritorijima regija Luhansk i Doneck, zadržavajući osvojena područja Hersona i dijelove regije Harkiv, Zaporižja i Mikolajiv, dodao je Glavni stožer.

Posebno zabrinjava granatiranje Nikopolja.

Nikopolj je granatiran u pet različitih navrata tijekom noći, napisao je regionalni guverner Valentin Rezničenko u nedjelju na Telegramu. Rekao je da je 25 topničkih granata pogodilo grad, uzrokujući požar u industrijskom objektu i prekinuvši struju za 3000 stanovnika.

Borbe u blizini Zaporižja i raketni udar na južni grad Voznesesk, nedaleko od druge najveće ukrajinske atomske elektrane, potaknuli su strahove od nuklearne nesreće.

U nedjelju su američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson, njemački kancelar Olaf Scholz i Macron održali telefonski razgovor naglašavajući važnost sigurnosti nuklearnih postrojenja, istodobno potvrđujući svoju "čvrstu predanost" Ukrajini.

Moskva tvrdi da vodi "specijalnu vojnu operaciju" za razoružavanje i "denacificiranje" svog susjeda. Ukrajina i njezini saveznici kažu da je Moskva pokrenula ničim izazvani rat agresije.

Rusija je u nedjelju priopćila da su njezini projektili Kalibr uništili skladište streljiva koje je sadržavalo projektile za rakete HIMARS američke proizvodnje u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Odesi, gdje se nalaze luke ključne za plan da se uz posredovanje UN-a pomogne ukrajinskom poljoprivrednom izvozu.

Kijev je objavio da je pogođen silos.

Tagovi: Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini, Volodimir Zelenskij, Daria Dugina, Aleksandar Dugin
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE