GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog
APELACIONI SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2018 / 22:27
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju koje je danas objavljeno na sajtu Apelacionog suda, odlukom veća od 12. juna predmet je u osuđujućem delu vraćen na ponovno suđenje pošto je prvostepeni sud "učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrdio činjenično stanje".

"Prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe s obzirom na to da je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe, a sud je samo jednog okrivljenog oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu nije uopšte odlučio o tom krivičnom delu, na šta je u žalbi pravilno ukazao i Viši javni tužilac u Beogradu", piše u obrazloženju.

Apelacioni sud je utvrdio i da su razlozi prvostepene presude nejasni, "pre svega po pitanju namere okrivljenih kod krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, s obzirom na to da su za ovo krivično delo oglašeni krivim, odnosno da su radnje preduzimali sa ciljem da oštećene 'zastraše i nezakonito kazne'", a sud za ne daje razloge iz kojih bi se videlo zbog čega su to hteli.

"Sud nalazi da su nejasni razlozi i o tome da ako su se oštećeni zaustavili ispred kordona, legitimisali se i nisu pokušavali da prodju kroz kordon, šta je bio motiv okrivljenih da prema njima primene sredstva prinude, odnosno da bez ikakvog povoda prema njima primene sredstva primene", navodi se u obrazloženju drugostepene odluke.

Apelacioni sud je naložio Višem sudu u Beogradu da otkloni bitne povrede, "da u potpunosti reši predmet optužbe, navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starešine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kako bi se donela pravilna i zakonita odluka u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Potvrđena je oslobadjajuća presuda komandiru voda Treće jedinice za protivteroristička dejstva Radetu Matiću kojom je kako je ocenio Apelacioni sud, "pravilno zaključeno" da nije dokazano da je Matić zloupotrebio službeni položaj, odnosno da nije bio u mogućnosti da izda naredjenje policijskim službenicima "da se prestane sa upotrebom sredstava prinude".

Viši sud u Beogradu osudio je 8. decembra 2017. godine šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću aktuelnog predsednika Srbije i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine. Jedan žandarm je osudjen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobodjen odgovornosti.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osudjeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Djordjević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Oni su prvostepenom presudom osudjeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje. Na osam meseci uslovno osudjen je Dragan Savić, takodje prvostepenom presudom i zbog krivičnog dela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobodjen ogovornosti.Tokom sudjenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.*

Tagovi: Andrej Vučić, Predrag Mali, Žandarmerija, MUP Srbije, Aleksandar Vučić, Parada ponosa
PROČITAJ I OVO
Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste
PORUKE
Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste
LJUBLJANA - Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je u četvrtak da Hrvatska, unatoč primjetnom trendu izvjesnog smanjivanja broja novih zaraza, još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske liste epidemiološki nesigurnih destinacija.
EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom
ODBIJENICA
EU ne priznaje Lukašenka bjeloruskim predsjednikom
BRUXELLES - Europska unija odbija priznati Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika nakon njegove iznenadne inauguracije kojoj nedostaje "demokratskog legimiteta", a Bruxelles preispituje svoje odnose s Minskom, rekao je šef europske diplomacije u četvrtak.
U Hrvatskoj 232 nova slučaja zaraze, četiri osobe preminule
KORONAVIRUS
U Hrvatskoj 232 nova slučaja zaraze, četiri osobe preminule
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1200.
Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada
GRIPA
Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada
ZAGREB - Na putu je 460 tisuća doza, a nabaviti su željeli još dodatnih 130 tisuća, ali hoće li one stići, još ne znaju.
Nećak Pabla Escobara pronašao 18 milijuna dolara neupotrebljivih novčanica
BIZARNO
Nećak Pabla Escobara pronašao 18 milijuna dolara neupotrebljivih novčanica
BOGOTA - Nećak pokojnog vođe kolumbijskog narkokartela Pabla Escobara otkrio je jedno od njegovih skrovišta s 18 milijuna dolara, prenijela je u srijedu mreža Red Mas Noticias.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE