GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uhićenja građevinara u Turskoj, sve glasnije kritike vlastima

Uhićenja građevinara u Turskoj, sve glasnije kritike vlastima
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2023 / 17:47
Autor: SEEbiz
ANKARA - Dvanaest istaknutih građevinara uhićeno je u Turskoj nakon urušavanje tisuća zgrada u potresu koji je u ponedjeljak pogodio jug zemlje, izvijestili su lokalni mediji u subotu.

Među privedenima je poduzetnik iz pokrajine Gaziantep i jedanaest ljudi iz pokrajine Sanliurfa, navodi turska agencija DHA.

Stravično urušavanje zgrada razotkrilo je nesavjesnu gradnju i nepoštivanje zakonskih propisa u gradnji čime su stanovnici praktički izgubili izglede za preživljavanje. Zbog toga u Turskoj ključa bijes stanovništva kako raste broj žrtava, do sada gotovo 22.000, a više od 80.000 je ranjenih.

Očekuju se nova pritvaranja nakon što je javni tužitelj u Diyarbakıru, jednoj od 10 jugoistočnih pokrajina pogođenih potresom, danas izdao naloge za uhićenje 29 osoba, izvijestila je državna novinska agencija.

Jedan od uhićenih u subotu bio je izvođač radova na zgradi u Gaziantepu, objavila je agencija, dodajući da ga je pronašla policija u Istanbulu.

Tužitelji su pokrenuli nekoliko istraga u pokrajinama, uključujući Kahramanmaraş, gdje je okrug Pazarcık koji je bio epicentar potresa.

Turska pravila o gradnji, temeljena na kalifornijskim, redovito su revidirana od potresa 1999. u sjeverozapadnoj Turskoj, a posljednji put 2018.

"Na papiru standardi postoje, a poslovi nadzora povjereni su privatnim tvrtkama", rekao je istanbulski arhitekt Aykut Koksal.

No, nadzor je slab, dodao je, dajući graditeljima veću slobodu da slijede - ili ne - pravila.

Sve što se događa posljednjih dana mogao bi biti veliki problem za aktualnu tursku vladajuću garnituru. Jer, najveće građevinske tvrtke često su bliske predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

U međuvremenu su sve glasnije kritike turskih vlasti zbog kašnjenja i neučinkovite pomoći. Turski predsjednik Erdogan, koji je na vlasti već 20 godina, au svibnju će se kandidirati za novi mandat, priznao je svoje pogreške i istaknuo da se nitko ne može pripremiti na katastrofu takvih razmjera.

"Takve stvari su se uvijek događale. Ovo je dio sudbinskog plana", rekao je tijekom posjeta jednom od pogođenih područja. Turska se nalazi u potresnoj zoni ili mnogi smatraju da bi vlasti trebale bolje kontrolirati obnovu i izgradnju nakon posljednjeg velikog potresa 1999. godine, u kojem je poginulo više od 17.000 ljudi. Više od 6000 zgrada srušilo se u potresu u ponedjeljak. Prvi sati nakon ovakvih katastrofa ključni su, no budući da su u potresu oštećene mnoge ceste i infrastruktura, zbog čega spasioci nisu mogli doći do pogođenih područja, trebalo je dan-dva da stignu.

Čelnik glavne oporbene stranke, Kemal Kilicdaroglu, vrlo je kritičan prema odgovoru vlade. "Potres je bio loš, ili što je još gore bio je nedostatak koordinacije, nedostatak planiranja i nekompetentnost."

Kako javlja BBC, Turska ima dosta iskustva s potresima u usporedbi s drugim zemljama. Nasuh Mahruki, osnivač volonterske spasilačke grupe Akut kritičan je, ocjenjuje da se politika sada umiješala u akciju spašavanja. Nakon posljednjeg velikog potresa u kolovozu 1999. godine akciju spašavanja vodila je vojska, ali sada civilna zaštita. U nadolazećim godinama Erdogan je međutim pokušao ograničiti utjecaj vojske. "U cijelom svijetu najbolje organizirane i logistički povezane organizacije su oružane snage, one imaju izvanredne resurse i opremu u svojim rukama. To se mora koristiti u katastrofama."

Tagovi: potres u Turskoj, građevinari, kvaliteta gradnje
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE