GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruga europskih novinskih agencija zabrinuta za medije u Sloveniji

Udruga europskih novinskih agencija zabrinuta za medije u Sloveniji
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 22:22
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Udruga europskih novinskih agencija EANA izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog planirane izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) kojim bi aktualna vlada povećala svoj utjecaj na financiranje i upravljanje tom medijskm kućom.

Otvorenim pismom upućenim državnom vrhu Slovenije predsjednik uprave EANA-e i ravnatelj Njemačke novinske agencije DPA Peter Kropsch, te glavni tajnik EANA-e Alexandru Giboi u ime 32 članice EANA-e upozoravaju na negativne posljedice predloženih mjera i pozivaju nadležne da od njih odustanu.

Predložene izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji naštetit će njezinu ugledu i budućem poslovanju, stoji u pismu predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, premijeru kanezu Janši i predsjendiku parlamenta Igoru Zorčiču.

"Nezavisnost neke novinske agencije najviše određuje njezina vlasnička struktura i regulacija koja iz toga proizlazi. Za one novinske agencije koje financira država nezavisnost izvještavanja najbolje se iskazuje onda kada je za upravljanje agencijom nadležan parlament", navodi se u otvorenom pismu.

Prema prijedlogu novog zakona, većinu članova upravnog odbora STA više ne bi imenovao parlament nego izravno vlada.

Upravo je vodeća uloga parlamenta u upravljanju agencijom bila razlogom njezina ugleda, uspješnog poslovanja i rada, pišu potpisnici.

Predviđene zakonske izmjene to bi dovele u pitanje te "iz temelja promijenile percepciju" o ugledu, nezavisnosti i nepristranosti izvještavanja slovenske agencije, ocjenjuju.

EANA zato snažno preporučuje nadležnima u Sloveniji da odustanu od zakonskih promjena koje bi mogle imati teške posljedice za reputaciju i poslovanje slovenske agencije te način njezina financiranja.

Kako ovih dana prenose slovenski mediji, ministarstvo za kulturu koje vodi član stranke premijera Janeza Janše, poslalo je u vrlo kratku javnu raspravu prijedlog izmjena triju važnih zakona s područja medija i informiranja.

Glavne intencije izmjena zakona o STA, izmjena Zakona o javnoj televiziji te novog predloženog medijskog zakona su povećati utjecaj vlade na vodeće medijske platforme, ocjenjuju vodeći mediji.

Između ostalog, navode mediji, izmjenama zakona o javnom RTV servisu i agenciji STA, promijenila bi se struktura njihova financiranja, pri čemu bi RTV Slovenija izgubila oko 15 milijuna godišnjih prihoda koji bi se preraspoređivao na ostale medije pod kontrolom države.

Stupanjem zakona na snagu i s novim upravnim odborima omogućilo bi se da se njihovi ravnatelji smijene i zamijene novima prije završetka punog mandata na koji su imenovani.

Premijer Janez Janša od dolaska na dužnost prije 4 mjeseca poveo je svojevrsni "medijski rat" protiv novinara i urednika u mainstream medijima s najvećim utjecajem na formiranje javnog mnijenja, optuživši ih da su "naslijeđeni" iz starog "komunističkog" režima te da se to ogleda u njihovu neprijateljskom i pristranom odnosu prema novoj vladi u kojoj dominira desnica.

Tagovi: Udruga europskih novinskih agencija, Alexandre Giboa, Slovenska tiskovna agencija, slovenski mediji
PROČITAJ I OVO
Pupovac: Teško griješi svatko tko misli da država može biti opravdanje za zločine
ZLOČINI
Pupovac: Teško griješi svatko tko misli da država može biti opravdanje za zločine
ZAGREB - Teško griješi svatko tko misli da država može biti opravdanje za zločine, poručio je u četvrtak čelnik SDSS-a Milorad Pupovac u Uzdolju kod Knina, gdje je održana komemoracija za osam srpskih žrtava ubijenih na današnji dan prije 25 godina, dan nakon Oluje.
Fauci očekuje proizvodnju cjepiva protiv korone 2021.
OČEKIVANJA
Fauci očekuje proizvodnju cjepiva protiv korone 2021.
NEW YORK - Farmaceutska industrija vjerojatno će proizvesti početkom iduće godine desetke milijuna cjepiva protiv koronavirusa, a do kraja 2021. moglo bi biti dostupno milijardu doza, izjavio je u srijedu vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci u intervjuu za Reuters.
Njemačka uvrstila Antwerpen u opasne zone
KARANTENA
Njemačka uvrstila Antwerpen u opasne zone

BERLIN - Njemačka je uključila u srijedu belgijsku pokrajinu Antwerpen na popis opasnih zona zahtijevajući od putnika koji stižu iz te regije dvotjednu karantenu ili negativan test na koronavirus.

Zemljane staze: Upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi
PESTICIDI
Zemljane staze: Upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi
ZAGREB - Globalni utjecaj upotrebe pesticida dugo vremena predstavlja preveliko opterećenje okolišu i prirodi, a osobito zdravlju ljudi, priopćili su u četvrtak iz udruge Zemljane staze, snimivši tri edukativne emisije o učincima pesticida te o održivim alternativama.
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
POGLED IZ BEOGRADA
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
BEOGRAD - "Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama ubeđivali da ne idu na proslavu Oluje i kažu - kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?", rekao je ministar Dačić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE