GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Zagrebu kreće masovno antigensko testiranje na koronavirus

U Zagrebu kreće masovno antigensko testiranje na koronavirus
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 13:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zbog sadašnjeg stanja broja novooboljelih, Grad Zagreb od ponedjeljka, 23. studenog kreće s masovnim antigenskim testiranjem na koronavirus, čiji se nalaz dobiva za 15 minuta, a za što je trenutno osigurano 50.000 testova, najavila je u četvrtak gradska uprava.

Zagreb će u realizaciju tog projekta ići u nekoliko faza. Prva faza će biti testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima, a druga faza je testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije. Treća faza je testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama, a četvrta faza je testiranje ostalog pučanstva.

"Od ponedjeljka se sa samo osobnom iskaznicom građani mogu testirati na 12 lokacija u gradu", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare. Narudžbe građana primaju se putem online platforme, kojoj se pristupa preko poveznice http://brzitest.com.hr. Građane na testiranje može naručiti i liječnik izdvojene Covid-19 ordinacije.

Organizaciju i testiranje pučanstva u Zagrebu u što kraćem vremenu provest će Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Dom zdravlja Centar - Dom zdravlja istok i Dom zdravlja zapad u kooordinaciji s Gradskim uredom za zdravlje.

Bandić je istaknuo da je osigurano 50.000 testova, a za deset dana će, ako bude potrebno pripremiti još toliko. "Koliki bude interes, toliko ćemo osigurati testova", rekao je.

Iz Grada ističu da sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sistematskog testiranja osobito ugroženih skupina građana.

"Nažalost, danas imamo velike brojeve koji ne samo da upozoravaju nego i govore kakva je naša stvarnost", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Naveo je da je u Zagrebu dosad preminula 361 osoba od koronavirusa. Aktivnih slučajeva je 3272, a ukupno do sada pozitivnih 22.080.

"Nalazimo se u trenutku kada zbog ovako velikih brojeva moramo mijenjati načine i strategiju koja je dosad vrijedila i u tom smislu otkriti što je više moguće bolesnika i staviti ih pod sustav zdravstvenog nadzora", naglasio je Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja novooboljelih u jesenskom valu u kojem su zabilježili trostruko veći broj tjedno novodijagnosticiranih osoba početkom listopada.

Udio pozitivnih testova porastao je s pet posto na više od 30 posto, navela je, dodavši da je značajno povećan broj preminulih sugrađana - proteklog tjedna preminulo je 60 građana Zagreba.

"Zbog svega navedenog potrebno je poduzeti dodatne korake za suzbijanje koronavirusa, a u tome će veliku ulogu imati suradnja Grada Zagreba, zdravstvenih ustanova, zdravstvenih djelatnika i sugrađana", poručila je.

Tagovi: antigensko testiranje na koronavirus, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Vjekoslav Jeleč, Zagreb, Grad Zagreb
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE