GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U stanu napadača iz Würzburga pronađeni islamistički materijali

U stanu napadača iz Würzburga pronađeni islamistički materijali
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2021 / 18:11
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U stanu Somalijca koji je u petak u središtu Wuerzburga ubio tri te ranio šest osoba pronađeni su materijali s porukama mržnje, a prilikom napada je vikao "Alahu Akbar" i "džihad", priopćeno je u subotu na konferenciji za tisak u Wuerzburgu.

"U stanu počinitelja su pronađeni materijali s porukama mržnje, čiji sadržaj je još predmetom istrage", rekao je konferenciji za tisak predstavnik policije u Wuerzburgu Armin Kuehnert.

On je potvrdio i da je počinitelj prilikom napada uzvikivao "Alahu Akbar" i "džihad", ali je rekao da se, usprkos tomu, u ovom trenutku ne može točno tvrditi koji je motiv jučerašnjeg napada.

Dnevnik Bild navodi, pozivajući se na izvore u policiji, kako se radi o propagandnom materijalu tzv. Islamske države.

Počinitelj, 24-godišnji državljanin Somalije u nekoliko sr navrata nalazio na psihijatrijskom liječenju te je u posljednje vrijeme, kako je rečeno, pokazivao "agresivno ponašanje".

U siječnju ove godine je bio upleten u jedan incident u domu za beskućnike u kojem je živio, kada je također posegnuo za nožem, ali nije nikog napao.

Državno odvjetništvo i policija isto tako ne mogu sa sigurnošću odgovoriti zbog čega su žrtve napada bile isključivo žene.

"Prema sadašnjem stanju istrage moguće je i da se radi o slučaju", rečeno je na konferenciji za tisak.

Somalijac je u petak poslijepodne ušao u jednu robnu kuću u središtu Wuerzburga, gdje je od prodavačice tražio da mu pokaže kuhinjske noževe, nakon čega je uzeo jedan te odmah ubodima u predjelu vrata usmrtio prodavačicu i dvije žene koje su se nalazile u blizini.

Zatim je izišao na ulicu i tamo nastavio s napadima dok ga policija nije savladala nakon pucnja u bedro. Ukupno je ozlijedio šest osoba, od čega je jedna još uvijek u životnoj opasnosti.

Somalijac je 2016. u jeku izbjegličke krize stigao u Njemačku, a u Wuerzburgu boravi od 2019. Trenutno uživa tzv. supsidijarnu zaštitu, što znači da mu je odbijen zahtjev za azilom i izbjegličkim statusom, ali da ga se ne protjeruje zbog toga što mu u zemlji porijekla prijeti opasnost.

U subotu ujutro je izveden pred istražnog suca koji mu je odredio pritvor do daljnjeg.

Napad u Wuerzburgu je izazvao šok i ogorčenje među političarima diljem zemlje, a predsjednik zemlje Frank-Walter Steinmeier je rekao kako počinitelj mora osjetiti mjere pravne države.

Prije pet godina u blizini Wuerzburga je jedan mladi Afganistanac sjekirom i nožem u vlaku napao i ozlijedio nekoliko osoba, nakon čega je ubijen u okršaju s policijom.

Tagovi: Würzburg, islamistički materijali, terorizam
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE