GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U srijedu presuda Vidoševiću za izvlačenje novca iz HGK

U srijedu presuda Vidoševiću za izvlačenje novca iz HGK
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gotovo pet godina od početka suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem čeliku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću i njegovim suradnicama za izvlačenje novca u tzv. aferi Remorker.

Uz Vidoševića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju ostali su i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić. Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru.

Preostalih četvero suoptuženika za izvlačenje milijuna iz HGK je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnica iz srpnja 2015.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Uskok je stoga sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Od Vidoševićeve imovine pod državnom blokadom su vila na Prekrižju poznata po zbirci umjetnina i prepariranih životinja skrivenih u tajnom 'bunkeru' otkrivenom tijekom istrage koja je započela još krajem 2013. Blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i umjetnine.

Proglasi li sud Vidoševića krivim novac mu neće oduzeti država već HGK čiji je odvjetnik prema Vidoševiću podnio imovinskopravni zahtjev od 35,5 milijuna kuna, ali i Kraš zbog kupovine bagera za imanje u Gorskom kotaru.

Vidošević, s druge strane, u potpunosti odbacuje krivnju i tvrdi da je Komerički s Premilovcm opravo svoj novac te tužiteljstvo osim njihovih iskaza protiv njega nema ni jedan utemeljen dokaz.

Sudac Zdravko Majerović najavio je objavu presude za srijedu u 14 sati.

Tagovi: Nadan Vidošević, afera Remorker, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE