GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiju dopremljena medicinska oprema iz Kine, let i većinu opreme finansirala EU

U Srbiju dopremljena medicinska oprema iz Kine, let i većinu opreme finansirala EU
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 14:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Uz podršku Evropske unije (EU), danas je u Beograd sleteo još jedan avion sa medicinskom opremom potrebnom za borbu protiv pandemije korona virusa ovoga puta sa 800.000 zaštitnih medicinskih maski koje će biti dostavljene zdravstvenim ustanovama širom zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

EU je finansirala kako kupovinu ove medicinske opreme, tako i njen transport do Srbije. Maske, namenjene zaštiti medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, biće dostavljene kao deo celokupne pomoći EU Srbiji u borbi protiv pandemije.

"Velika zahvalnost ambasadoru Semu Fabriciju, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, celoj EU, našim partnerima iz zemalja članica Evropske unije koje su donirale novac, ne samo za ovaj let, već i za veliki deo medicinske opreme na ovom letu", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, u ovom paketu pomoći su i beskontaktni toplomeri.

"Na ovom letu se takodje nalaze i zaštitna odela, medicinski skafanderi – nešto malo manje od 200.000 skafandera, koje smo mi kupili sami iz budžeta Republike Srbije, za naše zdravstvene radnike, ali i ljude iz gerontoloških centara. Partneri iz EU, bez obzira na to što se i same države članice suočavaju sa velikim izazovima u ovoj borbi, opredelili su značajna sredstva i značajnu pomoć", rekla je premijerka.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator rekla je da je od novca EU koji su Fabrici i ona sporazumom prenamenili iz IPA fondova za Srbiju nedugo nakon eskalacije epidemije, odmah je sa implementacionim partnerom UNOPS-om počelo da se radi na nabavci medicinske opreme.

Prema njenim rečima, kupljeni su respiratori, monitori za intenzivnu negu, testovi, trijažni kontejneri, maske.

"EU i mi aktivno saradjujemo na delotvornoj kontroli epidemije, kao što ćemo i društveno-ekonomski oporavak lakše pripremiti uz podršku EU", rekla je Jadranka Joksimović

Ovog vikenda Srbija slavi Uskrs, stoga posebno u ovom duhu, želim da naglasim da je solidarnost i zajedničko delovanje ono što će nas sve zajedno izvući iz ovih teških vremena, rekao je Fabrici.

U narednim danima stići će i dodatna medicinska oprema, poput respiratora, testova i monitora intenzivne nege. Zajedno sa 100 kontejnera za trijažu pacijenata, koji se postavljaju širom Srbije, EU nastavlja da pomaže Srbiji u ovom teškom trenutku, navodi se u saopštenju.

EU je 8. aprila objavila svoj globalni odgovor za borbu protiv korona virusa sveta vredan 15,6 milijardi evra. Inicijalna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za ublažavanje zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posledica pandemije korona virusa.

Tagovi: medicinska oprema iz Kine, koronavirus u Srbiji, Evropska unija
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE