GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji novi prosvjedi protiv Rio Tinta, incidenti kod Sava centra i u Novom Sadu

U Srbiji novi prosvjedi protiv Rio Tinta, incidenti kod Sava centra i u Novom Sadu
PROTEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / tportal
BEOGRAD - Savez ekoloških organizacija Srbije organizira nove blokade prometnica u znak protesta zbog iskopavanja litija i projekta Jadar kompanije Rio Tinto.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se događa s Rio Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se prije poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Prosvjednici su blokirali prometnice na više mjesta u Srbiji, a blokada autoceste u Beogradu i Novom Sadu trajala je sat vremena, donosi Radio Slobodna Europa. Prosvjednici u Novom Sadu nosili su transparente s porukom 'Rio Tinto marš iz Srbije', a osim same autoceste u tom su gradu bili blokirani i izlazi, čime je bila onemogućena vožnja kako u smjeru Mađarske, tako i u smjeru Beograda. To je izazvalo i incident jer su građani koji su čekali u kolonama izlazili iz automobila kako bi se raspravljai s prosvjednicima. Blokade puteva organizirane su i u Loznici i u Preljini kod Čačka.

Prosvjednici su blokirali i autocestu u Beogradu kod Sava centra. Prilikom izlaska građana na prometnicu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao se fizički obračunati s prosvjednicima. Prosvjednici u Beogradu na blokadi rekli su repotreru N1 da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama. Oni su najavili da se sljedeće subote može očekivati radikalizacije protesta, ali nisu precizirali što to podrazumijeva. Okupljeni traže da se promijeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

Prethodno je zastupnik SNS-a Bratislav Jugović rekao kako smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola danih Rio Tintu, koju je najavila premijerka, morala donijeti Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Tagovi: ekološki ustanak, Rio Tinto, Brankov most, Gazela, Sava centar
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE