GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Srbiji izvanredni parlamentarni izbori 3. travnja

U Srbiji izvanredni parlamentarni izbori 3. travnja
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 20:03
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbija je od utorka službeno u predizbornoj kampanjii nakon što je predsjednik Republike Aleksandar Vučić u utorak navečer potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja, a raspisivanje predsjedničkih izbora očekuje se početkom ožujka.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačič prethodno je za isti dan raspisao lokalne izbore za Skupštinu Grada Beograda, te još 12 lokalnih uprava.

Do konstituiranja novog saziva parlament je u tehničkom mandatu, u okviru kojeg će Dačić, sukladno zakonskom roku o isteku petogodišnjeg mandata aktualnom šefu države, za 3. travnja raspisati i predsjedničke izbore.

Vučić je izabran za predsjednika na izborima 2. travnja 2017. na kojima je osvojio 55,06 posto glasova, pobijedivši neovisnog kandidata i tadašnjeg pučkog pravobranitelja Sašu Jankovića (16,35%).

Vučić i njegova Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine, kada je na predsjedničkim izborima pobijedio tadašnji vođa naprednjaka Tomislav Nikolić, a Vučić je jedno vrijeme bio vicepremijer, a potom predsjednik Vlade.

Prethodni parlamenarni izbori održani su lipnju 2020. godine u jeku pandemije covida-19 uz bojkot oporbe koji je omogućio uvjerljivu pobjedu koalicije predvođene naprednjacima i njihovu apsolutnu većinu u parlamentu.

Odmah nakon tih izbora Vučić je objavio da će mandat vladi i parlamentu biti godinu i pol dana, što se i obistinilo današnjim raspisivanjem izbora.

Za razliku od 2020. kada je bojkotirala izbore zbog nepovoljnih izbornih uvjeta, oporba je u izravnim pregovorima s vlastima i u pregovorima u kojima su posredovali europarlamentarci, postigla nešto bolje izborne uvjete i izaći će na izbore.

Predizborno ozračje ukazuje na to da bi vladajuća koalicija srbijanskog predsjednika prvi put od dolaska na vlast 2012. mogla imati problema obraniti sadašnju uvjerljivu većinu u parlamentu.

Predizborno ozračje u zemlji karakteriziraju podijeljeno društvo, kontrola javnih medija u kojima dominiraju državni dužnosnici i vladajuća koalicija, osjetna inflacija i brojna poskupljenja u okolnostima globalne energetske krize.

Aktualna vlast očekuje izbore ističući argumente o ekonomskom napretku, pomoći države gospodarstvu i građanima u vrijeme pandemije od oko 8,5 milijardi eura, gradnji infrastrukture – autocesta i pruga, te otvaranju brojnih tvornica, uz velika strana ulaganja.

Oporba, pak, ulazi u kampanju na valu snažne potpore tijekom nedavnih ekoloških protuvladinih prosvjeda. Uvjerena je da će vladajući naprednjaci izgubiti znatan dio birača zbog brojnih afera, netransparentnih državnih projekata, bahatosti u kontroliranim medijima i „dužnosničke kampanje“ u kojoj se stranački privatiziraju državni interesi.

Ispitivanja javnog mišljenja potkraj prošle godine i koncem siječnja i dalje pokazuju visoki rejting Vučića i njegove Srpske napredne stranke, ali su unutar oporbenog korpusa sve glasniji optimizam i samouvjerenost da se u travnju može okončati Vučićeva desetogodišnja dominacija.

Tagovi: izbori u Srbiji, Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, Zdravko Ponoš
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE