GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Španjolskoj ponovno porastao broj umrlih, produljuje se izvanredno stanje

U Španjolskoj ponovno porastao broj umrlih, produljuje se izvanredno stanje
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 15:22
Autor: SEEbiz / H
MADRID - U Španjolskoj je u srijedu preminulo 435 osoba od koronavirusa, čime je četvrti dan zaredom nastavio rasti broj žrtava, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, no, kako se ističe, u odnosu na situaciju prošlog tjedna i dalje je vidljiv napredak.

„Održavamo se na razini od oko 400 preminulih posljednjih dana, no u odnosu na prošli tjedan je vidljiv napredak“, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. Prošli tjedan je dnevno umiralo između 517 i 565 pacijenata.

Španjolska je s 21.717 žrtava druga zemlja u Europi prema broju preminulih od koronavirusa, nakon Italije.

U srijedu je minutom šutnje i puštanjem španjolske himne zatvoreno gradsko klizalište u Madridu koje je proteklih tjedana bilo prenamijenjeno u mrtvačnicu. S obzirom da su lijesovi dolazili u velikom broju gradska mrtvačnica ih nije mogla sve zaprimiti pa je u prenamijenjeno klizalište bilo dovezeno 1.146 tijela. Pritisak je popustio, a tijela se sada odvoze na druga mjesta.

U Španjolskoj, zemlji s najviše oboljelih u Europi, inficiralo se 208.389 stanovnika, a oporavilo ih se 85.915.

Premijer Pedro Sánchez, koji u srijedu traži od parlamenta produljenje izvanrednog stanja u zemlji do 10. svibnja, rekao je kako bi u drugoj polovici svibnja mogao ublažiti kontrolu kretanja stanovništva. Nije iznio detalje, baš kao niti šef liječničke službe Simón.

„Svi znamo da je pala stopa širenja koronavirusa, ali to je tek potrebno provjeriti i potvrditi. Točno je da će se moći postupno popuštati s mjerama ograničenja kretanja stanovnika, no uvjeti za to tek trebaju biti stvoreni“, izjavio je Simón. U srijedu je broj novooboljelih porastao 2 posto u odnosu na dan ranije. Ta je stopa prisutna već nekoliko dana.

„Puno je opcija na stolu kako ublažiti mjere. Naše radne grupe će procijeniti koje mjere uvesti. Jasno je da sve neće biti uvedene istovremeno, jer bi se opet mogla povećati stopa zaraze, a sustav dovesti u opasnost“, rekao je Simón ne navevši niti jednu konkretnu opciju koja se razmatra.

Oko 47 milijuna stanovnika je od 14. ožujka zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Od nedjelje će djeca do 14 godina starosti smjeti pratiti jednog roditelja prilikom odlaska u trgovinu i farmaciju, poručila je vlada u utorak. Slobodno šetanje ostat će zabranjeno, a parkovi i igrališta zatvoreni.

Simón je međutim rekao kako djeca ne bi trebala s roditeljima ulaziti u trgovine jer je u supermarketima veća mogućnost kontakta s ljudima nego na ulici.

„Ne znam gdje će dijete u pratnji roditelja smjeti izaći", kazao je šef liječničke službe pokazujući tako neizravno kakvi su razmjeri pandemije i strahovi i dileme koji je prate.

Tagovi: koronavirus u Španjolskoj, María Jesús Montero, Španjolska, koronavirus
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE