GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji udvostručen broj zaraza koronavirusom

U Sloveniji udvostručen broj zaraza koronavirusom
BROJKE RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 11:58
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 1159 osoba, te su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je u subotu slovenska vlada.

To je dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17.

Glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin naveo je tim povodom na Twitteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem nego zahtijeva i velike napore epidemiologa iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Oni nastoje što prije otkriti što više kontakata sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantenu, naveo je Kacin.
Trenutno je zbog infekcije koronavirusom u bolnici 16 osoba, no nitko od njih ne treba intenzivnu njega, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.
Od početka epidemije do sada u Sloveniji je testiranjem otkriveno ukupno 1827 slučajeva zaraze, a trenutačno je po službenim procjenama aktivnih slučajeva 256.

U zadnja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima, pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111.
Najviše potvrđenih novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata bilo je u Velenju (7) i u Hrastniku (5), te po tri u Ljubljani i Cerknici, a među zaraženima je strani državljanin, prema podacima ministarstva zdravstva.

Potvrđeno je kako je u domu za starije u Hrastniku zaraza potvrđena kod jedne zaposlenice koja je sada u izolaciji, dok se intenzivno testiraju i štićenici i prati njihovo zdravstveno stanje.

Predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske u petak su na sastanku u Otočecu od Krki razgovarali o usklađivanju i koordinaciji epidemioloških mjera u obje države, te se složili da se u tom pogledu dodatno intenzivira suradnja nacionalnih ustanova za javno zdravlje i epidemiologa na dnevnoj bazi, a najavili su da će se u slučaju potrebe ponovo sastati i premijeri kako bi razmotrili situaciju i koordinirati mjere.

Janša je izjavio da su se na sastanku složili da turizam nije visoko rizična djelatnost kad su u pitanju situacije koje najčešće dovode do novih zaraza u sadašnjoj fazi.
Premijer Plenković kazao je da je zadovoljan što je epidemiološko stanje u županijama uz jadransku obalu, gdje je i sada velik broj slovenskih turista, dobro i da su one zapravo u "zelenoj", epidemiološki sigurnoj zoni iako u Hrvatskoj broj dnevnih zaraza na nacionalnoj razini jako raste u zadnje vrijeme.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Jelko Kacin, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE