GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji pad broja zaraženih, oprezno popuštanje strogih mjera

U Sloveniji pad broja zaraženih, oprezno popuštanje strogih mjera
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u ponedjeljak nastavljen pad broja zaraženih koronavirusom i dobra epidemiološka situacija, a vlada je zbog povoljnih trendova u smirivanju pandemije potkraj prošlog tjedna relaksirala manji broj nekih prvotno uvedenih mjera.

Tako su od subote opet dostupne usluge osiguravajućih društava, otvorene su praonice, mehaničarske i vulkanizerske usluge, a od utorka će ponovno biti moguće održavanje vjenčanja, ali uz ograničeni broj osoba, uglavnom u prisutnosti mladenaca i kumova.

U Sloveniji je i dalje na snazi zabrana napuštanja matičnih općina, čije se ukidanje razmatra tek kao mogućnost za svibanj. Posebno se ističe da su masovna okupljanja i dalje zabranjena i da na njih posebno treba paziti ovoga tjedna, s obzirom da je ponedjeljak u Sloveniji službeni praznik i neradni dan (Dan antifašizma), a uskoro je i dvodnevni blagdan 1. svibnja, što bi neke neodgovorne moglo nagnati na veća okupljanja i izlete u prirodi.

O ukidanju zabrane autobusnog, željezničkog i zračnog prometa još se ne razmišlja, osim najava vlade da će s očekivanim povećanjem broj poduzeća koja obnavljaju aktivnost biti dopušteni tzv. linijski prijevozi radnika na posao i natrag. U ta se vozila smije smjestiti samo trećina putnika u odnosu na dozvolu iz registracije vozila, te su propisane i sve ostale mjere opreza - odijeljenost vozača od putnika pregradom, dezinficiranje ruku pri ulasku u vozilo, nošenje maski.

Još nije poznato ni kad će početi otvaranje škola, vrtića i fakulteta s obzirom na velik broj populacije koja je uključena u te programe i s obzirom na problem čuvanja mlađe djece-polaznika, čiji roditelji će početi raditi.

Vlada je najavila da će od ovoga tjedna ponovo dopustiti mogućnost da porodima u rodilištima smiju nazočiti i očevi, a ministarstvo znanosti najavljuje i prijedlog koji bi ponovo omogućio treninge i vježbe registriranih sportaša, uz sve preventivne mjere, dok je već ranije dopušteno bavljenje sportovima kao što su golf, tenis, boćanje i slično.

Isto tako nije poznato kad bi se Slovenija mogla otvoriti prema susjednim državama, osim nagovještaja iz vlade da se na razini EU-a razmišlja o europskim standardima za turističke posjete nakon što se epidemiološka situacija još poboljša. O potonjem će vjerojatno biti riječi na sastanku hrvatskog ministra za turizam i njegova slovenskog kolege, ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka koji je najavljen za sredinu ovoga tjedna.

Blizu 60 posto potpore vladinim restriktivnim mjerama

U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj ukupno zaraženih povećan a 1402, a još je jedna osoba umrla, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Testirano je novih 634 osobe, a do sada je napravljeno 49.607 testiranja na koronavirus. Među zaraženima je 621 muškarac i 781 žena. Broj umrlih s jučerašnjim danom povećan je za jedan i ukupno je 83 umrlih.

U svim bolnicama je 80 zaraženih, od toga 22 na intenzivnoj njezi, a u nedjelju nijedan bolesnik nije bio otpušten.

Kako je pokazala u ponedjeljak objavljena anketa za televizijsku postaju POP-TV, restriktivne mjere koje je vlada donijela za vrijeme epidemije uživaju potporu 58 posto stanovnika Slovenije, 31 posto ih smatraju prestrogima, a 8 posto premalo strogima.

Vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin izjavio je za Slovensku televiziju da će vlada svoju iduću važniju odluku oko popuštanja restrikcija u vrijeme epidemije donijeti oko 12. svibnja, no da je to ovisno i od serološkog ispitivanja i testiranja koje je započeto početkom prošlog tjedna, a nastavlja se do kraja ovoga tjedna.
Stanovništvu najteže pada odluka o zatvaranju općinskih granica koju neki smatraju pretjeranom, a još nije poznato kad bi moglo doći do otvaranja cijelog gospodarstva i ponovnog početka rada škola, fakulteta i vrtića.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Jelko Kacin, Vlada Slovenije, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE