GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji 557 novih zaraza

U Sloveniji 557 novih zaraza
NOVI PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 10:51
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 2244 testova potvrđeno 557 novih zaraza koronavirusom, što znači da je postotak pozitivnih testova iznosio 24,82 posto, prenijeli su u ponedjeljak ujutro slovenski mediji.

Broj potvrđenih zaraza manji je nego prethodni dan, kad ih je bilo 1796, ali uz mnogo opsežniji broj testiranih. Riječ je o za sada neslužbenom podatku koji će vlada potvrditi kasnije tijekom dana, kad će se objaviti i broj umrlih, te stanje u bolnicama.

Broj pozitivnih testova zadnjih je dana više-manje isti, no broj potvrđenih slučajeva zaraze u dane ovog vikenda je manji zbog smanjenog opsega testiranja, ali i novog protokola za testiranje na koje se upućuju u prvom redu oni s težim oblikom bolesti, te pacijenti i zaposleni u zdravstvu i domovima za starije i socijalnu skrb, a ne oni koji imaju blaže respiratorne simptome.

U Sloveniji se i ovaj tjedan nastavljaju stroge restriktivne mjere lockdowna koje uključuju ograničenje kretanja na područje općina stanovanja, zabranu izlazaka iz kuća i stanova u noćnim satima, te zatvaranje dijela usluga, uključujući i trgovinsku djelatnost koja ne uključuje nužne životne proizvode, nošenje maski na otvorenome i druge već otprije uvedene epidemiološke mjere.

Različite su do sada ocjene koliko su najstrože restrikcije vlade djelovale na trend stabilizacije broja novooboljelih zadnjih dana, kad nije bilo više od 1500 zaraza, ali je broj smrtnih slučajeva bio rekordan, pa je u tri dana umro 71 oboljeli.

Epidemija još nije na vrhuncu, no usporava

"Brojke koje gledamo zadnjih dana ne pokazuju realnost, ona se bolje odražava u broju bolesnika koji dnevno dolaze u bolnice i u broju mrtvih", kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju Aleš Rozman, ravnatelj jedne od glavnih covid bolnica i član vladinog stručnog tima za Covid-19, upozorivši da je model testiranja sredinom prošlog tjedna promijenjen pa se ne testiraju oni s lakšim simptomima.

"Na žalost, s aspekta hospitalizacija i broja umrlih epidemija je još daleko od svog vrhunca", kazao je Rozman, upozorivši da, uz kadrovske teškoće, bolnice imaju problema i s dijelom opreme jer je za buduće covid bolesnike koji će doći u bolnice potrebno osigurati više monitora kojima se prati njihovo zdravstveno stanje.

"Postotak pozitivnih testova na koronavirus je izuzetno visok, većinom od 25 do 30 posto, a dobra kontrola epidemije znači da je taj postotak između 3 i pet posto, od toga smo još daleko", kazao je Rozman koji očekuje malo poboljšanje epidemiološke situacije za tjedan dana.
"Možemo biti optimistički u smislu da se broj neće vrtoglavo povećavati", dodao je u razgovoru za Slovensku televiziju.

Vrhunac epidemije do sredine studenoga

S druge strane, zadnje projekcije znanstvenog instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi matematičke projekcije i modele mogućeg razvoja epidemije, govore da su neke uvedene stroge restriktivne mjere već djelovale, kako one kojima je zabranjeno napuštanje matičnih općina, tako i obustava nastave u učionicama u obrazovnom sustavu.

"Epidemija se širi sporije, a vrhunac broja hospitaliziranih u bolnicama dosegnut ćemo oko ovoga petka", kazao je za medije Leon Cizelj iz tog instituta.

Dodao je da po tim izračunima broj hospitaliziranih neće prijeći prag od tisuću, pa će onda početi padati, dok će broj onih pacijenata na intenzivnim odjelima svoj "plafon" dosegnuti 14. studenoga, kad će biti najviši će ih biti oko 245.

Tada će se i reprodukcijski broj širenja epidemije spustiti na manje od jedan, što znači da se stvaraju uvjeti za kontrolu širenja virusa.
Prema projekciji istoga instituta, trenutno je u Sloveniji koronavirusom zaraženo 90.000 ljudi, odnosno 4,5 posto ukupnog stanovništva.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus, Aleš Rozman
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE