GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sarajevu ljuti na dogovor Grabar-Kitarović s Putinom: Hrvatska zaobišla državu BiH

U Sarajevu ljuti na dogovor Grabar-Kitarović s Putinom: Hrvatska zaobišla državu BiH
LJUTNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2017 / 08:09
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Dogovor predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o rješavanju problema zagađenja koji Rafinerija u Brodu proizrokuje građanima Slavonskog Broda njenim spajanjem na gasnu mrežu Hrvatske naišao je na oštre reakcije u Sarajevu.

Prije 15-ak dana Vlada RH je prihvatila nacrt protokola o spajanju Rafinerije nafte Brod na plinsku mrežu Hrvatske za koji je Vlada RS-a dala zeleno svjetlo. Prema protokolu, Rafinerija bi za godinu dana trebala kao pogonsko gorivo početi koristiti plin iz Hrvatske kako bi se riješio problem zagađenja u Slavonskom Brodu uzrokovan spaljivanjem teškog mazuta i nafte u Rafineriji.

"Ovdje više nije stvar kompoimisa - ovo je stvar nametanja. Ovdje se neke stvari nameću BiH, a da niko sa bh. strane nije dao saglasnost", upozorio je predsjednik SBiH Amer Jerlagić u emisiji Mreža Federalne TV.

Šef Kluba DF-a u PSBiH Damir Bećirović poručio je da mora doći do zaključivanja međunarodnog sporazuma između dvije zemlje: "Sve ostalo je nezakonito i mora se spriječiti bilo kakav uvoz. Naravno da je u interesu svima nama da se smanji zagađenje na tom prostoru, ali moraju se poštivati i zakoni BiH".

I direktor BH Gasa Jasmin Salkić ističe da je BiH potpuno zaobiđena: "Ja mogu samo čestitati tim državama na podršci njihovim firmama".

U nacrtu protokola BiH se nigdje ne spominje, no stoji da će Rafineriju plinom ekskluzivno opskrbljivati firma Crodux plin d.o.o. i to direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske prenamjenom postojećeg starog jugoslovenskog produktovoda Slobodnica- Brod u direktni plinovod isključivo za Rafineriju.

"Taj vod koji je iz bivše Jugoslavije nije moguće koristiti, nije moguće putem njega uvesti plin u BiH jer to nije operativna i registovana interkonekcija za plin u BiH", kaže Almir Bećirović iz BH Gasa za Mrežu.

Osim toga sve i da može išlo bi se u tehničku improvizaciju, tvrdi bivši direktor Energovinvesta Džemal Vlahovljak.

Za rehabilitaciju stare mreže za nove projekte Hrvatske, državni organi u BiH nisu konsultovani.

"Ja sam shvatio da je za sve strane dobro rješenje, da se ne pravi veliki plinovod nego isključivo dotok plina za potrebe Rafinerije i da se na taj način rješava problem, odnosno značajno smanjuje stepen zagađenja u Brodu. Ako je to rješenje, ja sugerišem da se kroz sve potrebne procedure tako i završi", poručio je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, pak, ističe da svi u Evropi poštuju međunarodne standarde pa bi tako trebala i Hrvatska:

"Ti projekti nikada neće biti efikasni niti će u konačnici biti implementirani. Korištenje ranijeg produktovoda je pokušaj izbjegavanja kreiranja međunarodnog ugovora pa samim tim i konsultacija zvaničnih državnih initucija. Mi smo zadužili Ministarstvo da nam da punu informaciju o tome".

Punu informaciju tek bi trebao dati Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, koji je prije 15-ak dana bio na energetskom forumu u Rusiji. Za Mrežu o ovome nije želio govoriti.

Nadležnima u BH Gas-u nesjasno je i otkud cijela priča sa Rafinerijom i o plinu iz Hrvatske kada se godinama s Hrvatskom i njihovim Plinacrom pregovara o gradnji tri plinska ulaza u BiH od kojih je jedan Slobodnica-Brod-Zenica kao dio južnoevropskog gasnog prstena, a sve kako bi se BiH oslobodila ovisnosti o ruskom plinu.
Sve stoji u tri potpisana memoranduma o saradnji od kojih je posljednji iz aprila ove godine. Međutim, Hrvatska je radila paraleleno, na štetu BiH.
Te tačke su bile Bosanski Brod, zapadni dio BiH, odnosno Bihać, te s juga prema Splitu. BiH je trebala preko državnih organa da se odredi na koju tačku želi da se spoji.

BiH je prije 4 godine izgubila milion eura od EU-a namjenjenih za studiju izvodljivosti uticaja na okoliš i isplativost gasovoda Brod-Zenica zbog protivljenja RS-a, odakle je poručeno da oni imaju ugovor sa ruskim Gazpromom i priključenje na gasovod Južni tok. Milorad Dodik je tvrdio i da Hrvatska izmišlja problem zagađenja, te da zapravo pokušava ovladati tržištem u BiH. tada je govorio da neće hrvatski plin, ali ga sada dobija, podsjeća FTV.

Plin iz Hrvatske za Rafineriju nafte u Brodu opcija je prihvatljiva političkom vrhu Republike Srpske, ali i ruskim vlasnicima Rafinerije, kompaniji Zarubežnjeft.

"Dogovoreno je da se to uradi samo za potrebe Rafinerije dok se ne izgradi plinovod kroz RS da bi se održala ekološka dozvola za rad Rafinerije. To je isključivi razlog. A u momentu kada se plinovod u RS postavi na trasi koju smo već planirali, naravno da će se to preusmjeriti, to je i dogovor sa ruskom stranom", ustvrdio je Dodik u izjavi za N1, još jednom ponovivši da "nikakvog daljeg proširenja plinovoda od Broda prema Doboju neće biti jer nema za to saglasnosti.

Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin, Rafinerija nafte, Crodux, Milorad Dodik, Zarubežnjeft, Energoinvest, Amer Jerlagić, BH Gas
PROČITAJ I OVO
U Srbiji 7.780 novozaraženih, umrlo 57 osoba
ZARAZA
U Srbiji 7.780 novozaraženih, umrlo 57 osoba
BEOGRAD - U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica koje je izazavao virus umrlo je 57 osoba .
USKOK i PNUSKOK provode izvide o sljemenskoj žičari
IZVIDI
USKOK i PNUSKOK provode izvide o sljemenskoj žičari
ZAGREB - USKOK i PNUSKOK provode izvide o novoj sljemenskoj žičari, potvrdili su za Hrvatsku radioteleviziju.
Lukašenko najavio odlazak
BJELORUSIJA
Lukašenko najavio odlazak
MINSK - Aleksandar Lukašenko je izjavio da po novom Ustavu Bjelorusije, on više neće biti predsjednik te države.
Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja
REAKCIJE
Beroš: I mene zanima na koga Đikić cilja
ZAGREB - "1150 respiratora imamo u ovom trenu. Raspodjeljuju se na dnevnoj bazi prema potrebama. Bezbroj naših kamiona je odlazilo u zadnjih 10 dana prema Dubravi, Čakovcu, Varaždinu..."
Đikić pita Beroša: Zašto ne odgovorite tko je iz vladinog Savjeta zaradio na testovima?
PROZIVKA
Đikić pita Beroša: Zašto ne odgovorite tko je iz vladinog Savjeta zaradio na testovima?
ZAGREB - Znanstvenik Ivan Đikić na svom je Twitter profilu žestoko prozvao ministra zdravstva Vilija Beroša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE