GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sarajevu ljuti na dogovor Grabar-Kitarović s Putinom: Hrvatska zaobišla državu BiH

U Sarajevu ljuti na dogovor Grabar-Kitarović s Putinom: Hrvatska zaobišla državu BiH
LJUTNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2017 / 08:09
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Dogovor predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o rješavanju problema zagađenja koji Rafinerija u Brodu proizrokuje građanima Slavonskog Broda njenim spajanjem na gasnu mrežu Hrvatske naišao je na oštre reakcije u Sarajevu.

Prije 15-ak dana Vlada RH je prihvatila nacrt protokola o spajanju Rafinerije nafte Brod na plinsku mrežu Hrvatske za koji je Vlada RS-a dala zeleno svjetlo. Prema protokolu, Rafinerija bi za godinu dana trebala kao pogonsko gorivo početi koristiti plin iz Hrvatske kako bi se riješio problem zagađenja u Slavonskom Brodu uzrokovan spaljivanjem teškog mazuta i nafte u Rafineriji.

"Ovdje više nije stvar kompoimisa - ovo je stvar nametanja. Ovdje se neke stvari nameću BiH, a da niko sa bh. strane nije dao saglasnost", upozorio je predsjednik SBiH Amer Jerlagić u emisiji Mreža Federalne TV.

Šef Kluba DF-a u PSBiH Damir Bećirović poručio je da mora doći do zaključivanja međunarodnog sporazuma između dvije zemlje: "Sve ostalo je nezakonito i mora se spriječiti bilo kakav uvoz. Naravno da je u interesu svima nama da se smanji zagađenje na tom prostoru, ali moraju se poštivati i zakoni BiH".

I direktor BH Gasa Jasmin Salkić ističe da je BiH potpuno zaobiđena: "Ja mogu samo čestitati tim državama na podršci njihovim firmama".

U nacrtu protokola BiH se nigdje ne spominje, no stoji da će Rafineriju plinom ekskluzivno opskrbljivati firma Crodux plin d.o.o. i to direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske prenamjenom postojećeg starog jugoslovenskog produktovoda Slobodnica- Brod u direktni plinovod isključivo za Rafineriju.

"Taj vod koji je iz bivše Jugoslavije nije moguće koristiti, nije moguće putem njega uvesti plin u BiH jer to nije operativna i registovana interkonekcija za plin u BiH", kaže Almir Bećirović iz BH Gasa za Mrežu.

Osim toga sve i da može išlo bi se u tehničku improvizaciju, tvrdi bivši direktor Energovinvesta Džemal Vlahovljak.

Za rehabilitaciju stare mreže za nove projekte Hrvatske, državni organi u BiH nisu konsultovani.

"Ja sam shvatio da je za sve strane dobro rješenje, da se ne pravi veliki plinovod nego isključivo dotok plina za potrebe Rafinerije i da se na taj način rješava problem, odnosno značajno smanjuje stepen zagađenja u Brodu. Ako je to rješenje, ja sugerišem da se kroz sve potrebne procedure tako i završi", poručio je ministar vanjskih poslova Igor Crnadak

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, pak, ističe da svi u Evropi poštuju međunarodne standarde pa bi tako trebala i Hrvatska:

"Ti projekti nikada neće biti efikasni niti će u konačnici biti implementirani. Korištenje ranijeg produktovoda je pokušaj izbjegavanja kreiranja međunarodnog ugovora pa samim tim i konsultacija zvaničnih državnih initucija. Mi smo zadužili Ministarstvo da nam da punu informaciju o tome".

Punu informaciju tek bi trebao dati Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, koji je prije 15-ak dana bio na energetskom forumu u Rusiji. Za Mrežu o ovome nije želio govoriti.

Nadležnima u BH Gas-u nesjasno je i otkud cijela priča sa Rafinerijom i o plinu iz Hrvatske kada se godinama s Hrvatskom i njihovim Plinacrom pregovara o gradnji tri plinska ulaza u BiH od kojih je jedan Slobodnica-Brod-Zenica kao dio južnoevropskog gasnog prstena, a sve kako bi se BiH oslobodila ovisnosti o ruskom plinu.
Sve stoji u tri potpisana memoranduma o saradnji od kojih je posljednji iz aprila ove godine. Međutim, Hrvatska je radila paraleleno, na štetu BiH.
Te tačke su bile Bosanski Brod, zapadni dio BiH, odnosno Bihać, te s juga prema Splitu. BiH je trebala preko državnih organa da se odredi na koju tačku želi da se spoji.

BiH je prije 4 godine izgubila milion eura od EU-a namjenjenih za studiju izvodljivosti uticaja na okoliš i isplativost gasovoda Brod-Zenica zbog protivljenja RS-a, odakle je poručeno da oni imaju ugovor sa ruskim Gazpromom i priključenje na gasovod Južni tok. Milorad Dodik je tvrdio i da Hrvatska izmišlja problem zagađenja, te da zapravo pokušava ovladati tržištem u BiH. tada je govorio da neće hrvatski plin, ali ga sada dobija, podsjeća FTV.

Plin iz Hrvatske za Rafineriju nafte u Brodu opcija je prihvatljiva političkom vrhu Republike Srpske, ali i ruskim vlasnicima Rafinerije, kompaniji Zarubežnjeft.

"Dogovoreno je da se to uradi samo za potrebe Rafinerije dok se ne izgradi plinovod kroz RS da bi se održala ekološka dozvola za rad Rafinerije. To je isključivi razlog. A u momentu kada se plinovod u RS postavi na trasi koju smo već planirali, naravno da će se to preusmjeriti, to je i dogovor sa ruskom stranom", ustvrdio je Dodik u izjavi za N1, još jednom ponovivši da "nikakvog daljeg proširenja plinovoda od Broda prema Doboju neće biti jer nema za to saglasnosti.

Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin, Rafinerija nafte, Crodux, Milorad Dodik, Zarubežnjeft, Energoinvest, Amer Jerlagić, BH Gas
PROČITAJ I OVO
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac
UHIĆENJE
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

MINNEAPOLIS - Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE