GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku više od 325.000 blokiranih građana

U ožujku više od 325.000 blokiranih građana
BLOKADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2018 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem ožujka ove godine blokirani su bili računi 325,25 tisuća građana s ukupnim dugovanjem od gotovo 43,4 milijarde kuna, a u blokadi su bili i računi nešto manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugovanjima u iznosu od 12,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fine).

Na kraju ožujka u blokadi su bila 325.254 građana, a njihov je dug iznosio 43,37 milijardi kuna.

Podaci Fine pokazuju da je broj građana s blokiranim računima porastao na mjesečnoj, a smanjen na godišnjoj, dok iznos njihova duga nastavlja rasti.

Tako je blokirane račune imalo 539 ili oko 0,2 posto građana više nego u veljači, a na mjesečnoj je razini iznos njihova duga porastao za 240 milijuna kuna ili za 0,6 posto.

Na godišnjoj razini broj građana s blokiranim računima je smanjen za 1,7 posto, ali je iznos dugovanja porastao za 3,3 posto. Naime, krajem ožujka ove godine blokirane je račune imalo 5.508 građana manje nego krajem trećeg mjeseca prošle godine, no iznos dugovanja građana je porastao za 1,3 milijarde kuna.

Po podacima Fine za ožujak ove godine, najveći broj građana ima dug prema teleoperaterima, njih nešto manje od 160 tisuća.

Najveći dio duga građana - 17,9 milijardi kuna odnosi se na dugovanje prema bankama, a prema cijelom financijskom sektoru (uz banke i štedionice, kreditne unije, društva za osiguranje, leasing, faktoring...) dug je krajem ožujka iznosio 21 milijardu kuna, što je gotovo polovica (48,5 posto) ukupnih dugovanja građana, napominju iz Fine.

Iznose i podatak da je udio građana čiji je dug veći od milijun kuna krajem ožujka bio 1,5 posto, a na njih se odnosi više od polovine duga - 51,4 posto ili 22,3 milijarde kuna.

Nastavljen trend pada broja i iznosa dugovanja kod poslovnih subjekata

Krajem ožujka ove godine bilo je blokirano 23.999 poslovnih subjekata, a ukupna vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje iznosila je 12,83 milijarde kuna.

Na mjesečnoj je razini broj blokiranih poslovnih subjekata blago pao, za njih 33 ili za 0,1 posto, dok je njihov dug smanjen za 5,9 posto ili za nešto više od 800 milijuna kuna.

Na godišnjoj je razini smanjenje znatnije s obzirom da je krajem ožujka ove godine u blokadi bilo 4.789 ili 16,6 posto poslovnih subjekata manje nego krajem ožujka prošle godine, a iznos njihova duga je smanjen za 4,55 milijardi kuna ili za 26,2 posto.

Podaci Fine za ožujak ove godine pokazuju da među blokiranim poslovnim subjektima i dalje dominiraju oni u dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, kako po broju tako i po iznosu blokade.

Takvih je poslovnih subjekata krajem ožujka bilo 16.148, što je udio od 67,3 posto u ukupnom broju poslovnih subjekata s blokiranim računima. Na takve se poslovne subjekte odnosi i 80,8 posto ukupnog duga, odnosno 10,4 milijarde kuna.

U blokadi do 60 dana bila su 2.894 poslovna subjekata, a njihove prijavljene dospjele neizvršene osnove za plaćanje iznosile su 493,3 milijuna kuna.

I dalje više od 60 posto blokiranih poslovnih subjekata ili njih 15.172 nema ni jednog zaposlenog, a na njih se odnosi 67,8 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno 23.999 blokiranih poslovnih subjekata, više od trećine (35,2 posto) su pravne osobe, na koje se odnosi najveći dio iznosa ukupnih dugovanja ili 56,9 posto.

Naime, krajem ožujka u blokadi je bilo 8.437 pravnih osoba, s neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od 7,3 milijarde kuna. Te su blokirane pravne osobe zapošljavale 8.829 radnika.

U blokadi su krajem ožujka bile i 15.562 fizičke osobe, odnosno obrtnika, sa 7.558 zaposlenih, a njihove su nepodmirene obveze iznosile 5,5 milijardi kuna.

Tagovi: blokirani građani, Financijska agencija, ovrhe
PROČITAJ I OVO
Deset uhapšenih u beogradskoj Crowne Plazi zbog nedozvoljenog okupljanja
PRIZNALI KRIVICU
Deset uhapšenih u beogradskoj Crowne Plazi zbog nedozvoljenog okupljanja
BEOGRAD - Među onima koji su već zaključili sporazume s tužilaštvom o priznanju krivice na osnovu kojih su pravosnažno osuđeni, jesu fudbaler Aleksandar Prijović, pevač Đani, njegova supruga i sin, kao i pevač Mitar Mirić.
Originalna i kvalitetna reakcija Tajvana na koronavirus
POHVALNO
Originalna i kvalitetna reakcija Tajvana na koronavirus
LONDON - Dok se svijet još uvijek budio zbog potencijalne opasnosti da se novi koronavirus brzo širi iz središnje Kine, 25. siječnja, dvije su vlade zabilježile četiri nove infekcije na svom teritoriju.
Trump Amerikancima: Pripremite se na veliki broj umrlih
KATASTROFA
Trump Amerikancima: Pripremite se na veliki broj umrlih
WASHINGTON - SAD ima najveći broj zaraženih koronavirusom u svijetu. Više od 306.000 ljudi je pozitivno u SAD-u, a preko 8.300 zaraženih koronavirusom je umrlo.
Australija optimistična oko usporavanje zaraze, traži oprez
OPTIMIZAM
Australija optimistična oko usporavanje zaraze, traži oprez
SYDNEY - Nekoliko autralskih zdravstvenih dužnosnika izjavilo je u nedjelju kako su oprezno optimistični zbog usporavanja širenja koronavirusa u zemlji, no upozorilo je na potrebu da pridržavanje socijalne distance ostane na snazi još mjesecima.
Markotić: Puno novih spoznaja o virusu
OTKRIĆA
Markotić: Puno novih spoznaja o virusu
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu "Science" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE