GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Oprtlju turisti odmaraju uz bazene, a navečer istražuju gastronomsku ponudu

U Oprtlju turisti odmaraju uz bazene, a navečer istražuju gastronomsku ponudu
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz/Glas Istre
OPRTALJ - Na oprtaljskom području u ovoj se godini očekivao djelomičan oporavak turističkog sektora zahvaćenog korona krizom, no trendovi ne govore tome u prilog. "Planirali smo održati sve ovogodišnje tradicionalne manifestacije uz napomenu kako će se realizirati ako epidemiološka situacija to dopusti.

Svjesni da je osnovni preduvjet za uspješnu turističku sezonu povoljna epidemiološka situacija odlučili smo ipak otkazati Festival vatre. Izostala je i Domaća tržnica, ljetna promocija domaćih proizvođača i oprtaljskog kraja", rekla je Martina Bertović, stručna suradnica oprtaljske Turističke zajednice.

Jesenske manifestacije, poput međunarodnog susreta harmonikaša u Zrenju, oprtaljske Kestenijade ili Tuber(food)festa u Livadama, još su na čekanju, kaže nadalje Bertović, a o njihovoj realizaciji odlučit će uskoro, i dalje vodeći računa o očuvanju stabilne epidemiološke slike destinacije i regije te sigurnom nastavku sezone.

Govoreći o predkorona razdoblju, Bertović je rekla da su na lokalnoj razini, početkom prošle godine, očekivali pozitivan trend porasta broja dolazaka i noćenja kakvog su u 2019. godini zabilježile sve hrvatske regije. Nažalost, u međuvremenu je cjeli svijet zahvatila pandemija koronavirusa koja je ostavila trag i na turističkom prometu oprtaljskog područja gdje je ukupni turistički promet lani zabilježio pad od 70,66 posto u dolascima te 60,6 posto u noćenjima.

Zanimljivo je, rekla je Bertović, da je bez obzira na loša predviđanja tijeka turističke sezone, na oprtaljskom području lani ipak registrirano pet novih komercijalnih objekata s ukupno 21 krevetom. Riječ je o objektima kategorije 3 i 4 zvjezdice. Danas na području oprtaljske općine tako raspolažu s ukupno 907 kreveta. Od toga 418 kreveta pripada hotelu Lječilište Istarske toplice, dok je 489 kreveta smješteno u 107 objekata od čega se 56 objekata s 324 kreveta koristi u komercijalne svrhe, a 51 objekt sa 165 kreveta, u nekomercijalne svrhe. Ukupni turistički promet lani je iznosio 4.508 dolazaka i 21.421 noćenja s time da su u broju noćenja gotovo podjednako participirali domaći i strani gosti.

Na pitanje kakva je ovogodišnja turistička statistika, Bertović kaže da je prema podacima sustava eVisitor, do sredine srpnja ove godine na oprtaljskom području ostvareno 1.465 dolazaka domaćih gostiju i 1.070 dolazaka stranih gostiju. Broj noćenja domaćih gostiju je iznosio 4.457, dok su strani gosti ostvarili 4.886 noćenja. Ukupni turistički promet iznosio je 2.535 dolazaka i 9.343 noćenja.

- Do 15. srpnja ove godine bilježi se blagi pad broja noćenja s obzirom na broj noćenja u istom razdoblju prošle godine, jer je prije pandemije primjerice, samo tijekom siječnja i veljače 2020. godine ostvareno ukupno 6.701 noćenje, napominje Martina Bertović.

U ukupnom prometu noćenja nešto veći udjel ostvaruje strano tržište s 52,3 posto, najbrojniji su gosti iz Njemačke, potom iz Austrije, Slovenije, Italije, Poljske... Najviše, 5.333 noćenja, ostvareno je u apartmanima i kućama za odmor, dok je u hotelu Lječilište Istarske toplice ostvareno 3.699 noćenja. Ovi rezultati, kaže Bertović, ne iznenađuju. Turisti su i lani tražili privatnost, sigurnost, često i izoliranost, stoga ne čudi što su za svoj ovogodišnji boravak također birali smještaj u apartmanima i kućama za odmor. Odmaraju se uz bazene, a navečer istražuju gastronomsku ponudu lokalnih ugostitelja.

Globalnoj zdravstvenoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa koja je lani zahvatila cijeli svijet i za posljedicu imala negativne učinke na zdravlje i sigurnost ljudi, a posljedično tome i na putovanja i turizam, na žalost, još se uvijek ne nazire kraj. Narušena je turistička aktivnost i turistički promet cijelog svijeta, a poznato je, kaže Bertović, kako turizam generira izrazito značajan udio bruto domaćeg proizvoda i da funkcioniranje sustava turističkih zajednica izravno ovisi o turističkom prometu, odnosno priljevu sredstava od turističke pristojbe i članarine.

Tagovi: Oprtalj, Istra, turisti, korona virus
PROČITAJ I OVO
Hakeri napali web stranicu za prijavu na cijepljenje u Rimu
NAPAD
Hakeri napali web stranicu za prijavu na cijepljenje u Rimu
RIM - Talijanska regija Lazio, kojoj pripada i Rim, objavila je danas da je njezino web mjesto hakirano, pa su građani privremeno spriječeni u prijavi za cijepljenje protiv korone.
Njemačka predviđa treću dozu za osobe osjetljiva zdravlja
CIJEPLJENJE
Njemačka predviđa treću dozu za osobe osjetljiva zdravlja
BERLIN - Njemačka planira od 1. rujna predložiti primjenu treće doze cjepiva protiv covida-19 za starije i za osjetljive osobe, piše u prijedlogu ministarstva zdravstva u koji je agencija France Presse dobila uvid u nedjelju.
Plenković: Hrvatska spremna pomoći Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara
POMOĆ
Plenković: Hrvatska spremna pomoći Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju da je Hrvatska spremna pomoći Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara u zemlji, u kojima je život dosad izgubilo osam ljudi.
Upozorenje na opasne vremenske pojave za Zagreb i pet županija
NEVRIJEME
Upozorenje na opasne vremenske pojave za Zagreb i pet županija
ZAGREB - Ravnateljstvo civilne zaštite u nedjelju predvečer izvijestilo je kako je izdano upozorenje na opasne vremenske pojave za Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju.
Bihać: U nevremenu poginuo muškarac, devet ozlijeđenih
KATASTROFA
Bihać: U nevremenu poginuo muškarac, devet ozlijeđenih
SARAJEVO - Jedna osoba je poginula a više ih je ozlijeđeno u snažnom nevremenu koje je u nedjelju pogodilo područje Bihaća u Bosni i Hercegovini, objavili su lokalni mediji pozivajući se na bolničke izvore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE