GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Norveškoj zabranjen uzgoj buldoga i kavalira

U Norveškoj zabranjen uzgoj buldoga i kavalira
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Kavalirski španijeli kralja Charlesa prepoznatljivi su po svojim malim glavama, a engleski buldozi po naboranim njuškama - odlike su to koje njihovi vlasnici vole.

Ali u Norveškoj je donijeta još nezabilježena odluka- zabranjen je njihov uzgoj jer se pate da bi bili slatki. Okružni sud u Oslu je u nedavnoj presudi zabranio uzgoj ovih dviju pasmina uz obrazloženje da im se nanosi šteta, što je u skladu i s norveškim zakonima o zaštiti životinja.

Presudu aktivisti za prava životinja hvale, uzgajivači kritiziraju, a potaknuta je debatom: jesmo li u težnjama za što slađim kućnim ljubimcima otišli u ekstrem i zanemarili njihovu dobrobit?

"Mnoge pasmine nemaju dovoljno genske raznolikosti i nose velike rizike od bolesti", kazala je predsjednica Norveškoga društva za dobrobit životinja Ashlid Roaldset za AFP.

Njezina organizacija potaknula je sudski postupak protiv tvrtki i pojedinaca koji uzgajaju pse.

"Moramo promijeniti način na koji parimo pse", kazala je," Način na koji to sada radimo možda je bio prihvatljiv prije 50 godina, ali više nije".

Zbog parenja međusobno srodnih pasa dvije pasmine već su dobile "jamstvo bolesti", dugu listu oboljenja koje razvije većina, ako ne i sve jedinke.

Slatki, ali izgledom opaki - od Drugog svjetskog rata smatrani i simbolom britanske otpornosti - engleski buldozi su zbog kratke njuške razvili probleme dišnog sustava, ali i dermatološke, reproduktivne i ortopedske probleme.

Više od polovice buldoga rođenih u Norveškoj u posljednjih 10 godina moralo se roditi carskim rezom.

"Nemogućnost ove pasmine da se ošteni prirodnim putem sama po sebi je dovoljan razlog zbog kojeg ih se ne bi trebalo pariti", napisali su suci u presudi.

Kavaliri koji su tijekom godina osvojili srca brojnih, među kojima su i kraljica Viktorija, Ronald Reagan i Sylvester Stallone - često pate od glavobolja zbog premale lubanje i imaju probleme sa srcem i očima.

Roaldset tvrdi kako se ove bolesti ne mogu izbjeći parenjem s čistokrvnim jedinkama iz drugih zemalja jer među njima generalno nedostaje genske raznolikosti.

Ove dvije pasmine s vremenom će izumrijeti, kazala je. "Bit će im bolno jer će s vremenom razvijati sve više i više bolesti", dodala je.

Tvornice štenaca

Odluka donesena 31. siječnja još nije stupila na snagu jer je na nju uložena žalba. Profesionalnim uzgajivačima izazvala je šok.

"U presudi je rečeno da se psi rađaju s glavoboljama, ne razumijem to", kazala je dugogodišnja uzgajivačica Lise Gran-Henriksen promatrajući svojih pet kavalirskih španijela kralja Charlesa kako trčkaraju ispred njenog doma u Oslu.

"Kada bi to bilo tako, oni ne bi bili sretni. Oni su sretni psi koji trče naokolo i izgledaju jako zdravo, a mislim da stvarno to i jesu", tvrdi.

Profesionalni uzgajivači priznaju da su ove dvije pasmine sklone "izazovima", ali tvrde da ih se može izbjeći selektivnim parenjem jedinki koje su u skladu sa standardima pasmine.

Naglašavaju i da presuda ne zabranjuje vlasništvo, prodaju i uvoz kavalira i buldoga, već samo njihov uzgoj.

"Potražnja neće pasti, a psi koji budu na prodaju bit će još bolesniji", izjavila je.

"Neće biti u skladu sa standardima veterinarske struke i neće se znati ništa o njihovom pedigreu", dodala je.

Istovremeno, iz Društva za dobrobit životinja kažu da budućnost ovih pasmina leži u parenju s drugim pasminama kako bi se izbjegli genetički nedostaci.

"Kada bi kavaliri imali malo veću lubanju u kojoj će biti mjesta za njihov mozak... još uvijek bi bili najslađi psi na svijetu", tvrdi Roaldset.

"Buldozi bi s manje nabora, s duljom njuškom i boljim kosturom izgledali malo drugačije, ali bi ih se i dalje moglo zvati buldozima", dodala je.

Tagovi: engleski buldog, Norveška, kavalirski španijel
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE