GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj sve glasniji pozivi za hitno uvođenje potpunog zatvaranja

U Njemačkoj sve glasniji pozivi za hitno uvođenje potpunog zatvaranja
LOCKDOWN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 13:26
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U sjeni novih rekordnih vrijednosti novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, sve više njemačkih političara u petak traži hitno uvođenje strožih mjera, a pozivi da zemlja zatvori sve trgovine osim najbitnijih i poduzme ostale mjere zatvaranja sve su glasniji.

„Jedina šansa da situaciju stavimo pod kontrolu je hitno uvođenje tvrdog lockdowna. Ako ćemo čekati do Božića, mjesecima nakon toga ćemo se boriti s posljedicama“, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za online magazin Spiegel.

On je rekao da je prednost koju je Njemačka imala na proljeće u usporedbi s ostalim zemljama u Europi „proigrana“.

„No to nije posljedica nediscipline građana nego nedostatka strožih mjera“, rekao je demokršćanski političar.

I ministar gospodarstva Peter Altmaier se založio za uvođenje strožih mjera zatvaranja „u najkraćem mogućem roku“.

„U Njemačkoj opet bilježimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To pod svaku cijenu moramo zaustaviti“, rekao je ministar gospodarstva.

I bavarski premijer Marcus Soeder pridružio se nekim vodećim njemačkim političarima koji zagovaraju da Njemačka ode u potpuni lockdown u razdoblju preko Božića i Nove godine.

"Moramo djelovati i to napraviti čim prije", kazao je Soeder tijekom zajedničkog posjeta s ministrom zdravstva Jensom Spahnom budućem centru za cijepljenje u Nuerenbergu.

I vlada jugozapadne pokrajine Baden-Wuerttemberg navela je kako je "tvrdi lockdown" koji bi trajao najmanje do 10. siječnja potreban kako bi se u smanjio broj infekcija u zemlji.

Državni epidemiološki Institut Robert Koch u petak ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa. U petak je zabilježeno 29.875 novih slučajeva zaraze te 598 umrlih.

Iako to nije bilo planirano, sve je vjerojatnije da će se predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada održati izvanredni sastanak u nedjelju na kojem bi trebale biti razmotrene nove mjere koje bi najvjerojatnije sadržavale „tvrdi“ lockdown još prije Božića.

Početkom mjeseca kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produljiti mjere blažeg zatvaranja, uvedene početkom studenog, a koje sadrže zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih i sportskih ustanova te stroga ograničenja osobnih kontakata.

Prema tom planu je bilo predviđeno da se pravila o ograničenju kontakata ublaže preko božićnih praznika, ali se ova odluka sada dovodi u pitanje.

Neke savezne pokrajine poput Saske i Bavarske su već uvele strože mjere zatvaranja što uključuje i zatvaranje maloprodaje osim trgovina sa živežnim namirnicama i ljekarne, a slično se planira i u ostalim saveznim pokrajinama poput Berlina.

Cilj sastanka koji bi se trebao održati u nedjelju je usklađivanje mjera kako bi na području cijele zemlje na snazi bila podjednaka pravila.

Na posljednjem sastanku je odlučeno da savezne pokrajine samostalno mogu uvoditi nove mjere ovisno o epidemiološkom stanju.

Sjeverne savezne pokrajine su slabije pogođene pandemijom od južnih.

Tagovi: lockdown, Njemačka, Marcus Soeder, Peter Altmaier, koronavirus u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE