GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Istru više osoba doselilo nego što je otišlo

U Istru više osoba doselilo nego što je otišlo
MIGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2019 / 09:13
Autor: SEEbiz
PULA - Broj doseljenih u Istarsku županiju nadomješta negativan prirast koji je zabilježen u 2018. godini. 

Točnije, 1.399 stanovnika 'viška', gotovo je dvostruko više od negativnog prirodnog prirasta koji pokazuje da su prošle godine u županiji preminule 702 osobe više nego što ih se rodilo (1.670).

U Istarsku županiju protekle se godine doselilo više stanovnika nego što ju je napustilo, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Državni statistički zavod. Istra je 'u plusu' za 1.399 stanovnika, a u tu brojku ubrajaju se doseljeni iz drugih hrvatskih županija te doseljeni iz inozemstva, piše Glas Istre.

Tijekom 2018. godine u županiju je doselilo 4.247 stanovnika, od čega ih je 1.482 stiglo iz drugih županija, a 2.765 iz inozemstva. Odselilo je 2.848 žitelja Istre - u druge dijelove Hrvatske 996 te u inozemstvo 1.852. Od 1.399 Istrana kojih je više na popisu žitelja županije, njih 486 pristiglo je iz drugih županija, a 913 iz drugih zemalja, pokazuje državna statistika.

Usporede li se najnoviji podaci DSZ-a o unutarnjim i vanjskim migracijama s onima o demografskim trendovima koji su objavljeni prošlog tjedna, pokazuje se kako broj doseljenih u Istarsku županiju nadomješta negativan prirast koji je zabilježen u 2018. godini. Točnije, 1.399 stanovnika 'viška' gotovo je dvostruko više od negativnog prirodnog prirasta koji pokazuje da su prošle godine u županiji preminule 702 osobe više nego što ih se rodilo (1.670).

Istarska županija jedna je od tri koja bilježi pozitivan zbroj u unutarnjim i vanjskim migracijama stanovništva. Najviše doseljenika stiglo je u Grad Zagreb (3.242), te u Istarsku županiju (1.399) i Dubrovačko-neretvansku županiju (229 stanovnika). Iz Hrvatske je u inozemstvo iselilo 13.486 stanovnika više nego što se uselilo. Zanimljivo je da se u Hrvatsko uselilo 26.029 stanovnika, među kojima je najviše stranaca - 17.399 ili 39,8 posto. Prema državi iz koje su stigli useljenici, prednjači Bosna i Hercegovina (10.348 osoba, od čega je 2.474 s hrvatskim državljanstvom). Najveći 'manjak' u migracijama stanovništva zabilježen je u 2018. godini u Osječko-baranjskoj županiji (3.542) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (3.101 stanovnika).

Prema podacima Državnog statističkog zavoda u 2018. iz inozemstva se doselilo 33,1 posto hrvatskih državljana i 66,9 posto stranaca, a odselilo se 92,2 posto hrvatskih državljana i 7,8 posto stranaca. Od ukupnog broja odseljenih osoba najviše osoba odselilo se u Njemačku (55 posto).

Tagovi: Istra, Istarska županija, Grad Zagreb,
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićev govor dobar početak predsjedničkog mandata
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićev govor dobar početak predsjedničkog mandata
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je inaugiracijski govor novog predsjednika Zorana Milanovića ocijenio dobrim početkom njegova mandata, posebno istaknuvši potrebu suradnje na dobrobit Hrvatske.
Milanović prisegnuo u nikad kraćoj ceremoniji
INAUGURACIJA
Milanović prisegnuo u nikad kraćoj ceremoniji
ZAGREB - "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana", rekao je Milanović.
Prvi dogovor Plenkovića i Milanovića
PANTOVČAK-BANSKI DVORI
Prvi dogovor Plenkovića i Milanovića
ZAGREB - Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera, od 1. ožujka trebao bi biti novi načelnik Glavnog stožera.
Požarima pogođeno 75 posto Australaca
UŽASNO
Požarima pogođeno 75 posto Australaca
CANBERRA - Tri četvrtine građana Australije odnosno oko 18 milijuna ljudi izravno je ili neizravno pogođeno nedavnim požarima u zemlji, pokazala je studija objavljena u utorak, u kojoj se ističe da je došlo do velikog pada povjerenja u vladu.
Liječnici: Prestanite mučiti Assangea
APEL
Liječnici: Prestanite mučiti Assangea
LONDON - Više od 100 liječnika optužilo je Britaniju da onemogućava potrebnu zdravstvenu skrb zatočenom utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu te da dopušta tretman za koji je predstavnik UN-a rekao da graniči s mučenjem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE