GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Irsku u posljednje četiri godine otišlo više od 14.000 Hrvata

U Irsku u posljednje četiri godine otišlo više od 14.000 Hrvata
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2017 / 08:27
Autor: SEEbiz / 100posto.hr
ZAGREB - Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. u Irsku je otišlo 14.075 Hrvata. Potvrđuju to službeni podaci irskog ureda za socijalnu zaštitu koji vodi evidenciju o broju izdanih PPSN brojeva, bez kojega je nemoguće u Irskoj primati plaću i ostvariti ostala zakonom propisana prava.

Od srpnja do kraja 2013. PPSN je zatražilo 440 građana Hrvatske, dakle prosječno 75 svakoga mjeseca. Početak 2014. godine najavio je da će ta brojka ubrzo postati znatno veća. Te je godine u Irskoj posao potražio 2091 hrvatski državljanin, u prosjeku njih 175 mjesečno. U 2015. godini ta je brojka narasla na 4342 onih koji su stigli u Dublin, Cork, Galway, Limeric, Letterkenny...

Prosječno je 2015. svakoga mjeseca u Irsku odlazilo 360 Hrvata, ponajviše onih koji su napuštali Slavoniju. Tijekom 2016. Hrvatsku je u potrazi za financijski boljom budućnošću u Irskoj napustilo 5312 građana, prosječno 442 svakoga mjeseca. U prvih šest mjeseci 2017. godine PPSN je u Irskoj zatražilo 1890 građana RH, piše novi portal irska.ie, ponajviše namijenjen Hrvatima u Irskoj.

Tagovi: Hrvati u Irskoj, iseljavanje u Irsku
PROČITAJ I OVO
Brojni zdravstveni problemi koštali života Milana Bandića
LOŠE ZDRAVLJE
Brojni zdravstveni problemi koštali života Milana Bandića
ZAGREB - Milan Bandić, najdugovječniji zagrebački gradonačelnik, već neko je vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.
Zagreb će do izbora voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević
ZAMJENA
Zagreb će do izbora voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević
ZAGRRB - U slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora grad vodi netko od njegovih zamjenika. Milan Bandić ima dvije zamjenice, Jelenu Pavičić Vukičević i Oliveru Majić.
 Bandić preminuo od srčanog udara
SRČANI UDAR
 Bandić preminuo od srčanog udara
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba.
Preminuo Milan Bandić
IN MEMORIAM
Preminuo Milan Bandić
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandića umro je iznenada kasno sinoć. Pozlilo mu je nešto iza 23.30 sati te je ubrzo nakon u Bužanovu ulicu, u kojoj stanuje, stigla hitna pomoć.
Kuk: Stvara se nepotrebna psihoza oko potresa
SEIZMOLOZI
Kuk: Stvara se nepotrebna psihoza oko potresa
ZAGREB - Nakon potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb, dodatna dva snažna u okolici Petrinje i Siska u prosincu unijela su nemir među stanovnike Hrvatske. Nalazimo li se u nekom posebnom razdoblju povećane aktivnosti Zemlje ili nam se tako samo čini te što znači pripremiti se na potrese, objasnio je seizmolog Krešimir Kuk.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE