GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj rekordnih 748 slučajeva koronavirusa, umrle četiri osobe

U Hrvatskoj rekordnih 748 slučajeva koronavirusa, umrle četiri osobe
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz

ZAGREB - U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno rekordnih 748 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri osobe su umrle, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3210, a među njima su 441 pacijenta na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 27 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 21.741 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 334 preminulo. Ukupno se oporavilo 18.197 osoba, od toga 308 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.598 osoba.

Do danas je ukupno testirano 372.683 osoba, od toga 6448 u posljednja 24 sata.

Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabilježen je 8. listopada, kada je bilo 542 slučaja zaraze.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je 233. dana od početak zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen porast koji brine, ali ne iznenađuje te situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu.

"Na 233. dan od početka zaraze zabilježeno je 748 novozaraženih. Prati se određeni porast koji nas brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju kod nas i u okruženju", kazao je Beroš.

"U proteklom tjednu broj slučajeva na 100.000 stanovnika te udio pozitivnih testova ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan ranije porastao je s 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu", kazao je.

Beroš je ponovio kako su izvor zaraze u posljednje vrijeme bila veća javna i privatna okupljanja te je pozvao na odgovornosti i nesudjelovanje na takvim okupljanjima.

Trenutno je pozitivan 3221 bolesnik a 441 je hospitaliziran. U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 350 pacijenata, a otpušteno 244. Radi se blagom povećanju hospitaliziranih. Trenutno je 27 bolesnika na respiratoru, dva više nego jučer. 192 pozitivna su u zdravstvenom sustavu, a 907 u samoizolaciji.

Beroš je rekao kako je uvođenjem eUputnice od bolnica zatraženo da daju točne termine za odlazak na specijalističke preglede, a pacijenti više neće morati ići svom liječniku po uputnicu što je od velike važnosti u vrijeme epidemijie.

Kazao je i kako većina većina zavoda za javno zdravstvo neće zbog opterećenost moći organizirati cijepljenje protiv gripe te će cijepljenje svojih pacijenata morati obaviti obiteljski liječnici.

Beroš je rekao kako u zdravstvenom sustavu ima dovoljan broj educiranih liječnika i medicinskih sestara za zbrinjavanje bolesnika s Covidom-19 te da se kontinuirano radi edukacija za rad u intenzivnim jedinicama.

Kad je riječ o manjku epidemiologa, tamo gdje ih nedostaje, moguća su dodatna zapošljavanja i preraspodjele djelatnika, a u rad se mogu uključiti druge zdravstvene profesije i nezdravstveni kadar.

Prije sjednice Vlade Beroš je ocijenio kako nije najoptimalnije da oboljeli od koronavirusa sami obavještavaju svoje kontakte, o čemu postoji prijedlog. Kazao je kako se to u javnosti pojavilo kao ideja, no to nije definitivan stav struke.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE