GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Bjelorusiji će se razmjestiti oko 9000 ruskih vojnika

U Bjelorusiji će se razmjestiti oko 9000 ruskih vojnika
VOJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 20:00
Autor: SEEbiz / H

MINSK - Oko 9000 ruskih vojnika i oko 170 tenkova razmjestit će se u Bjelorusiji kako bi se priključili novoustrojenoj vojnoj skupini dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak bjelorusko ministarstvo obrane, dodajući da će dvije zemlje održati zajedničke vojne vježbe.

Informacija o ustroju ove nove vojne snage koja bi bjelorusku granicu trebala braniti od ukrajinske prijetnje, objavljena je prošlog tjedna, u trenutku kada Rusija doživljava niz poraza u ofenzivi na Ukrajinu.

“Ukupan broj” ruskih vojnika “koji trebaju stići u Bjelorusiju je oko 9000”, objavio je na Telegramu savjetnik bjeloruskog ministra obrane za međunarodnu vojnu suradnju Valerij Revenko.

Po njegovim riječima, Rusija će u Bjelorusiju poslati i “oko 170 tenkova, oko 200 (drugih) oklopnih vozila i oko 100 komada oružja i minobacača kalibra većeg od 100 mm”.

Ruske postrojbe bit će raspoređene na “četirima poligonima u istočnoj i u srednjoj Bjelorusiji”, gdje će sudjelovati u vojnim vježbama, dodao je Ravenko.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je prošlog tjedna Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju “terorističke” napade i “pobunu” u Bjelorusiji te je najavio raspoređivanje ove područne vojne skupine.

Bjelorusija tvrdi da su te snage isključivo obrambene i namijenjene za osiguranje njezine granice.

Ljetos je Rusija najavila da će “idućih mjeseci” poslati Bjelorusiji rakete Iskander M koje mogu nositi nuklearne bojne glave i da će modernizirati njezine vojne zrakoplove.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pak optužio Moskvu da želi “uvući Bjelorusiju u rat” i zatražio je od G7 da na ukrajinsko-bjelorusku granicu pošalje međunarodnu promatračku misiju.

Premda Bjelorusija nije poslala svoje vojnike da se bore u Ukrajini, ustupila je svoj teritorij ruskim snagama koje se njime koriste kao pozadinskom bazom. Kijev drži da ruski zrakoplovi koji bombardiraju Ukrajinu polijeću iz Bjelorusije.

Tagovi: Bjelorusija, Rusija, ruska vojska, aleksander Lukašenko
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE