GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tužiteljstvo pozvalo Dodika da objasni negiranje genocida

Tužiteljstvo pozvalo Dodika da objasni negiranje genocida
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak da ga je Tužiteljstvo BiH pozvalo da objasni izjavu kojom je negirao genocid u Srebrenici, a nakon što je na snagu stupio zakon kojega je na odlasku donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

"Danas je iz Tužiteljstva došao poziv da me saslušaju u svezi s mojom pričom o navodnom negiranju genocida“, rekao je Dodik u izjavi novinarima tijekom posjete Mostaru.

Naime, nedugo nakon što je sada već bivši visoki predstavnik Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojim je uz ostalo za negiranje genocida i ratnih zločina predviđena kazna zatvora, Dodik je u razgovoru za Srpski telegraf ustvrdio da bi radije odabrao zatvor nego priznao genocid.

"Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i "sada se sve zna". Istina je jedna, da genocida nije bilo", rekao je nedavno Dodik.

U izjavi u Mostaru se pak požalio da je čovjek s najviše kaznenih prijava u Bosni i Hercegovini, opetujući tvrdnje da visoki međunarodni predstavnik po Daytonskom mirovnom sporazumu nema pravo nametati bilo kakve odluke.

"Naravno da se u FBiH sve svelo na priču o genocidu, ali se u stvari radi o tome da neizabrani stranac ne može donositi zakone i nametati ih, čak ni po bonskim ovlaštenjima“, rekao je Dodik.

Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadgleda provedbu mirovnog sporazuma u BiH, a kojega čine najvažnije zemlje Zapada te Rusija i Turska kao predstavnik Organizacije islamske suradnje, ovlastilo je visokog predstavnika da može koristiti široke, tzv. bonske ovlasti što uključuje smjene dužnosnika, poništavanje bilo koje odluke ili pak nametanje zakona u BiH.

Dodik je u odgovoru medijima opetovao da ne prihvaća njemačkog političara Christana Schmidta kao novog visokog predstavnika. Srpska strana u BiH smatra da je njegovo imenovanje moralo potvrditi Vijeće sigurnosti, a takav stav su podržale Rusija i Kina. Istodobno sve zemlje zapada, uključujući SAD, navele su nedavno u UN-u kako snažno podržavaju Schmidta i njegov angažman.

“Srbi neće prihvatiti takvog lika u svojstvu visokog predstavnika. Možda možemo popiti kavu ali samo u svojstvu kao s nekadašnjim ministrom za poljoprivredu koji je obećao da će nešto učiniti za BiH, pa ni to nije učinio“, izjavio je srpski član BiH Predsjedništva.

Tagovi: Milorad Dodik, Tužilaštvo BiH, negiranje genocida
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE